• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od Savjeta ministara, Dodik krivi SDA

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena i da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je sinoć sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je istakao da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koji su bili izneseni od Evropske komisije, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u članstvu NATO-a.

Možda će vas zanimati

"Kada prvi put predate Godišnji nacionalni program /ANP/, kretanje ka NATO-u, vi ste se odlučili za članstvo u NATO-u", rekao je Dodik, ponovivši da je odluka Republike Srpske da ne podrži ulazak u NATO i da niko iz Srpske nema pravo da podrži ulazak BiH u ovaj savez.

Dodik je poručio da on više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Govoreći o sutrašnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, Dodik je rekao da je to njihovo pravo i da će na sastanku vjerovatno biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH /FBiH/.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ukazao je na to da SDA koči formiranje vlasti na nivou i FBiH i BiH, te napomenuo da je nemoguće održati tezu o blokadama u BiH, a postoji neriješen problem na nivou FBiH.

On je dodao da činjenicu da je BiH "paralizovana" po svim važnim pitanjima dokazuje i migrantska kriza, navodeći da je i na današnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema sa migrantima.

Dodik je podsjetio da je do sada taj plan od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen tri puta, da bude dostavljen u roku od sedam dana, i da to nije učinjeno.

"Ni nakon ranijih zahtjeva od Savjeta ministara nikada nije stigao odgovor, niti bilo kakav izvještaj i zato smo danas opet zatražili da nam dostavi konzistentan, sprovodiv plan koji će da odgovara ustavnom poretku", kaže Dodik.

On je ocijenio da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema ni želje ni htijenja da odgovori Predsjedništvu, kao najvišem organu. 

SRPSKA POZIVA FBiH NA USPOSTAVLJANJE ODRŽIVOG DOGOVORA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u ime Republike Srpske poziv Federaciji BiH /FBiH/ za uspostavljanje novog i održivog dogovora unutar BiH o svim pitanjima.

"Republika Srpska nije čak protiv da se razgovara o tome da na nivou BiH ostane određeni oblik suda i tužilaštva, ali je sigurno protiv ovoga što imamo sad. Tražićemo od FBiH da obavimo taj razgovor i da se o tome napravi sporazum da bi se to moglo tretirati kao dogovor dva entiteta", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naveo da bi ignorisanje zahtjeva Srpske za pregovore mogli dovesti do toda da se istupi iz sporazuma u kojima je do sada učestvovala.

"Naš prvi zahtjev nije da istupimo, nego da razgovaramo i pokušamo doći do rješenja privhatljivih za sve", naglasio je Dodik.

On je podvukao da ozbiljnu smetnju tim nastojanjima predstavlja visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji želi da ostane u BiH kako bi branio pravno nasilje i kriminal koji su dugo godina sprovodili njegovi prethodnici u BiH, te istakao da je veoma bitno da se zna da je Srpska spremna na dijalog.

"Jedini način da se stvari prenesu na nivo BiH jeste da se dva entiteta dogovore kao strane. Dva entiteta su strane u sporazumijevanju u okviru BiH. Samo ono što se dva entiteta dogovore da se prenese na nivo BiH može da se uspostavi kao zajednička nadležnost i, u tom pogledu, postoje samo tri od 80, koliko je visoki predstvnik oteo i nametnuo - a to su vojska, Visoki sudski i tužilački savjet i treći vezano za indirektne poreze", precizirao je Dodik.

Dodik je pojasnio da nema sporazuma o Ageniciji za istrage i zaštitu /Sipa/, Obavještajno-bezbjednosnoj službi /OBA/, koncesijama, Sudu i Tužilaštvu BiH, što je antiustavno postavljeno i neodrživo.

On je naglasio da je Republika Srpska ulazila u sporazumijevanje pod pritiskom, kao što je govorio biviši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun da je "zavrtao ruke i vršio pritisak".

Dodik je ukazao da međunarodna konvencija jasno govori o tome da ono što je urađeno pod pristikom i silom nije pravno valjano.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Republika Srpska ne može imati povjerenja u Incka, ističući da će biti odbačen svaki pokušaj nametanja odluka bonskim ovlaštenjima.

"Neprihvatljivo je ono što je rekao da će iduće godine nametnuti odluku o zabrani negiranja genocida u Srebenici. Nije se desio genocid i ne može on da nameće te odluke. To su odluke za organe BiH. Prošlo je vrijeme kada je on to radio. To se neće poštovati", poručio je Dodik.

On je napomenuo da se uskoro navršavaju pune 24 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da je vidljivo da je bilo masovnog kršenja Aneksa deset od visokog predstavnika u BiH koji se odnosio navijački i podržavao sve politike bošnjačkog naroda, a sve što su imali Srbi u skladu sa Dejtonskim sporazumom pokušao da devastira.

Dodik je odbacio tvrdnje koje su iznesene pred Savjetom bezbjednosti UN o "pokušajima odvajanja", napominjući da u Republici Srpskoj ne postoji bilo kakva aktivnost vezana za otcjepljenje.

"U Republici Srpskoj u ovom trenutku postoji aktivnost i želja da se dogovorom usklade odnosi u BiH, kako bi ona mogla da funkcioniše. Srpska svakom jasno stavlja do znanja da nije spremna da trpi torturu visokog predstavnika i da za nju u budućnosti može da bude opcija i njen samostalni status. Mi to i ne krijemo", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Жана

Наравно да ништа

ssz

uuuuu

MONDO REPORTAŽE