• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Ima još nade za Savjet ministara

Autor SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da je rješenje političke krize u BiH u dogovoru ključnih političkih faktora u BiH, koji je moguć, iako je u malom zastoju.

  Radmanović je rekao kako se nada da će do kraja godine biti formiran Savjet ministara koji će sastaviti izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH. 


On je sinoć za Alternativnu televiziju rekao da je rješenje u sprovođenju onoga što su potpisala trojica lidera političkih partija u Sporazumu o formiranju zajedničke vlasti na nivou BiH.

"Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana /ANP/ ne smije biti uslov za formiranje Savjeta ministara", istakao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Povodom činjenice da 5. septembra ističe rok koji su dali potpisnici Sporazuma da se uđe u proces izbora novog Savjeta ministara, Radmanović je rekao da Sporazum nije "mrtvo slovo na papiru".

"Tačno je da ističe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje važiti dogovor 5. septembra, još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma za koji smatram da je dobar i na bazi njega može se napraviti Savjet ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo preduzeti određene mjere koje su iz vrha SNSD-a najavljene", dodao je Radmanović.

On je naveo da ne vjeruje da će biti novih razgovora trojice političkih lidera u BiH prije 5. septembra.

"Problemi su se manifestovali kroz odbijanje druga dva člana Predsjedništva /Željka Komšića i Šefika DŽaferovića/ da glasaju za Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara prije ANP-a čime su postavili uslov kojeg nema u Sporazumu i koji je nepotreban", pojasnio je Radmanović.

On je ocijenio da će trenutno stanje potrajati jedan period, kao i da će u naredna dva mjeseca ostati ovaj Savjet ministara, navodeći da je teško predvidjeti šta će dalje biti.

"Posljedice blokade zajedničkih institucija BiH već se vide, kriza stvarno postoji i može biti sve gora", istakao je Radmanović.

On je, govoreći o mogućnosti održavanja vanrednih izbora, naveo da bi SNSD u ovom momentu, godinu dana nakon parlamentarnih izbora, dobio još više glasova nego što je dobio u oktobru prošle godine.

"Možda bismo i došli do situacije u parlamentu BiH, da mi sami iz SNSD-a sa našim koalicionim partnerima imamo 10 poslanika koji pokazuju da se ne samo u Domu naroda, već i u Predstavničkom domu, ne može ništa bez nas", poručio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, SNSD je najbolja politička partija u Republici Srpskoj i najbolje zastupa interese građana.

On je naveo da su sve ključne odluke koje se odnose na NATO donosene kada su na vlasti u Srpskoj i BiH bili SDS i PDP.

"Ne osjećam odgovornost jer sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i po nalogu parlamenta. To nije bio lični stav, već nalog parlamenta Republike Srpske i zakona na nivou BiH", naglasio je Radmanović.

Radmanović je rekao da je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavom da je "hrvatski narod srazmjerno broju stanovnika najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi", pokazala da ništa ne zna o prošlosti, ističući da je ta izjava netačna.

"Ona se ovdje predizborno udvara raznim ekipama. Ona je u problemu unutar svoje zemlje jer ide u Blajburg, podržava jedan broj zločinaca iz prethodnih ratova, a onda kaže da su oni antifašisti", ocijenio je Radmanović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE