• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava BiH ide na Ustavni sud, zahtjev uputio Dodik

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

 Zastava BiH Ustavni sud Izvor: Samir Cacan, MONDO

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo".

U saopštenju se pojašnjava da se "u zahtjevu, koji je danas podnio srpski član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

Možda će vas zanimati


"Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /'Službeni glasnik BiH' broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene", navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u saopštenju.

Srpski član Predsjedništva predložio je Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti sa članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavljivanja odluke pokrene proceduru kojom će Zakon uskladiti sa Ustavom BiH..



''Proglašena'' zastava

Zastava BiH nametnuta je odlukom tadašnjeg Visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa. Početkom 1998. godine on je iznio nekoliko prijedloga za izgled zastave BiH. Nakon što poslanici Parlamentarne skupštine nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu za usvajanje bilo kojeg prijedloga, Vestendorp je 3. februara iste godine proglasio sadašnju zastavu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE