• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Na stranim ratištima više boraca iz Francuske nego iz BiH

Autor SRNA

Presjednik SDA Bakir Izetbegović samtra neosnovanom izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH tempirana bomba zbog povratka džihadista i ističe da je "iz Francuske otišlo pet ili šest puta više boraca na sirijska ratišta

Izetbegović je, nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu, rekao da su u BiH taj problem rješava i da u posljednje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta, dok se sedam osoba vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna.

On je naveo da blokada EU integracija i dovođenje u pitanje čvrstoće NATO-a nije ono na šta je BiH navikla od Francuske, te se nada da će se francuska politika vratiti na liniju ranijih predsjednika prijateljske zemlje.

Možda će vas zanimati

Komentarišući najavljenu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o programskoj deklaraciji SDA i vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, Izetbegović tvrdi da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da će biti mijenjan i da "nema vraćanja nazad".

Govoreći o formiranju vlasti, Izetbegović navodi da SDA ne namjerava da mijenja partnere u probosanskom bloku, te da se bez HDZ-a ne može i da ne vidi alternativu ni SNSD-u jer ne bi bilo prolaznosti na nivou Doma naroda.

"Očekujemo i s njihove strane spremnost da se neki koraci naprave", rekao je predsjednik SDA.

Osvrćući se na Parlamentarnu skupštinu BiH, Izetbegović je zatražio od OHR-a da reaguje zbog "neodgovornog odnosa parlamentaraca" jer "uzimaju plate, ne rade posao".

Povodom promocije knjige "Tuzlanska kapija-režirana tragedija" u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, Izetbegović je ocijenio da je na skupu "negiran zločin" i da to predstavlja "uvredu za žrtve i lošu poruku Srbije", prenose federalni mediji.

On je naveo da je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH dopustio da nevladina organizacija iz Srbije dobije uvid u otvorene predmete ratnih zločina, što je, kako je rekao, protivzakonito, protiv interesa BiH, te da je neophodno da odgovorni podnesu ostavke i da se pokrene postupak.

Izetbegović smatra da je nedopustivo da se predmeti sa "A" liste Haškog tribunala ne budu uključeni u revidiranu strategiju, te napominje da je pozvao i Savjet ministara u tehničkom mandatu da se uključi.

Na sjednici Predsjedištva SDA govorilo se i o migrantskoj krizi, a Izetbegović je rekao da se ne smije dopustiti da migranti dočekaju hladne dane na otvorenom i poručio da treba imati korektniji odnos prema ljudima koji bježe od rata.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE