• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posebna sjednica NSRS: Informacija o prenosu nadležnosti na 50 strana

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjaluci sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Sjednica je sazvana na na zahtjev jedne trećine poslanika iz vladajuće većine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da očekuje da će na posebnoj sjednici parlamenta biti usvojeni zaključci čiji će cilj biti prevalizaženje krize u funkcionisanju vlasti na nivou BiH. On očekuje i da poslanici, čije stranke imaju sjedište u Republici Srpskoj, ostave po strani stranačke razlike.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će svi poslanici na posebnoj sjednici Narodne Skupštine pokazati dovoljno političkog jedinstva o stvarima strateški važnim za Srpsku.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić rekao je da će se na posebnoj sjednici obratiti predstavnik vladajuće većine u Skupštini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici političkih partija.

On je istakao i da dokument pripremljen za posebnu sjednicu nije o septembarskoj programskoj Deklaraciji SDA, te da ni zaključci neće biti o tome.

Možda će vas zanimati

Žunić je danas u ime predlagača istakao da neke strukture u BiH imaju za cilj preuređenje BiH, sa jednim glanvim gradom, jačanje centralističkog uređenja zemlje sa dominatnim bošnjačkim narodom, promociju ulaska u NATO, reformu policije...

On je podsjetio i na nesprovođenje izborne volje građana na proteklih opštim izborima, što je dovelo do toga da vlast na bh. nivou još nije formirana.

-Poeeta nije da tražimo krivca i osuđujemo prenesene nadležnosti. Došao je kraj iluzijama i zabludama da će nekada bošnjačka strana odustati od planova centralizacije i unitarizacije, Deklaracija SDA to potvrđuje. Pozivam vas da vodimo konstruktivne rasprave. Borba za RS se nastavlja političkim procesima – rekao je Žunić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da će SDS dati doprinos na posebnoj sjednici Narodne skupštine, a da će neke odluke donijeti na samom zasjedanju, a predviđeno je i njegovo obraćanje poslanicima u Srpskoj.

SDS je ranije ocijenio da je ova posebna sjednica farsa, dok su u PDP-u istakli da je nepotrebna, te na skupštinskom kolegijumu nisu ni podržali njeno sazivanje.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE