• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica Narodne skupštine RS bez rasprave o Programu reformi BiH

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS sa tačkom na kojoj bi se raspravljalo o Programu reformi BiH, nije prihvaćen.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik skupštine RS rekao je da ovaj opozicioni prijedlog, koji su podnijeli klubovi poslanika SDS-a i PDP-a, nije podnesen u skladu s Poslovnikom.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, podvukao je da zahtjev jeste podnesen u roku i u skladu s Poslovnikom, te da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, dužan da obavijesti skupštnu Srpske o tome šta taj program znači.

Možda će vas zanimati

Poslanik PDP-a Igor Crnadak je istakao da je njihov prijedlog da se raspravlja o ovom dokumentu, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, jer su se pojavile informacije da će on će značiti aktivaciju MAP-a i deblokadu NATO puta, a da vlast u RS tvrdi da to nije tačno.

Smatra da postoji „jasna i nedvosmislena potreba“ da poslaniciS i javnost budu upoznati sa Programom reformi i da se o njemu raspravlja prije upućivanja u Brisel, u sjedište NATO-a.

"O mogućem ulasku RS u MAP, postoji prvorazredni značaj da se sa njim upozna javnost. Teško je govoriti o dokumentu jer ga nema, a naša je želja bila da se uvrštavanjem ove inofrmacije dobije uvid u taj dokument. Postoji i mogućnost da javnost bude isključena, da dobijemo informacije u zatvorenim kovertama i da se o tome obavi rasprava", dodao je Crnadak.

On je kazao i da se od nastanka RS ovo nije desilo, te upitao zašto se informacija o Programu reformi "krije".

"Nikada se nije desilo da se insititucijama i javnosti kaže – vi ne možete to vidjeti, to ide pod sedam brava. Čak ni Dejtonski sporazum nije bio zaključan, a ako je ikada bilo potrebe da se to uradi, bilo je tada. Postoji i druga zabrinutost, kakav je to dokument na kojem se Bakir Izetbegović zahvalio Miloradu Dodiku", rekao je Crnadak.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je istakao kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao da je odblokiran put ka NATO-u, kao i da o tome svjedoče „zvanične informacije sa sajta NATO-a“.

"Trinaest mjeseci ste govorili - nećemo prema NATO i onda ste to samo preokrenuli. Izražavam žal što ste pristali da sve ovo radite", dodao je.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić je upitala – "da li ovoj vladajućoj većini uopšte treba Narodna skupština RS" i rasprava na sjednicama.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE