Posebna sjednica Narodne skupstine RS

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Šta su na posebnoj sjednici NSRS poručili Dodik, Šarović i Borenović

Autori mondo.ba Brankica Spasenić
Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanicima su se, između ostalih kao gosti obratili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Dodik je, između ostalog, govorio i o pravu na otcjepljenje.

Podsjetio je na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje.

Možda će vas zanimati

"Nesumnjivo da se radi o neprikosnovenim i neotuđivim pravima naroda, a srpski narod u RS ima garantovano pravo da navedene međunarodne norme primijeni kada putem svojih demokratskih i legitimnih organa ocijeni da je kršenje i ugrožavanje njegovih prava nepravnim postupanjem do te mjere ugrozilo suštinu, strukturu i odredbe Ustava BiH, da je vrijeme za povratak onome što je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 1995. godine", podvukao je Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati, dodao je, samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka vjerovatnoća da će se diskriminacija okončati“.

"Sve naprijed navedeno je ispunjeno, što se može zaključiti i iz površne analize stanja i odnosa u poslijeratnoj BiH. RS koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost - teritoriju, vlast, stanovništvo unijela u Dejtonske sporazume, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR- i Ustavnog suda BiH. Sistematski su joj kršena prava koja ima po Ustavu BiH - otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH bez ustavnog osnova", rekao je Dodik.

On poručuje i da “RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima".

"Zapravo, danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja, RS ima obavezu da očuva svoja prava iz međunarodnog ugovora", rekao je on i dodao da današnja posebna sjednica parlamenta Srpske nije u funkciji prebrojavanja onih koji vole RS, već odbrane Republike Srpske, njenih prava,nadležnosti, i njenih obaveza, potvrđenih i definisanih Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima.

Govoreći o septembarskoj Deklaraciji SDA, Dodik je kazao da je taj dokument neuvijena i jasna namjera da opstanu sve neustavne nadležnosti i da se nastavi sa daljom centralizacijom, poništavanjem dejtonske strukture BiH, i faktičkom ukidanju RS.

"Prvo da ostane kao prazna ljuštura bez najvažnijih nadležnosti, a potom da postane „regionalni nivo vlasti“. Takva BiH bi bila po mjeri samo jednog, bošnjačkog naroda", kazao je Dodik.

Kazao je i da je potreban jasan stav o NATO paktu i politici koju je provodio tokom ratova u Jugoslaviji, a pogotovo bombardovanja RS tokom 1995. godine i Srbije 1999. godine.

"Nemamo pravo da zatvaramo oči pred posljedicama onoga što je činio NATO i da damo legitimitet bombardovanju našim olakim pristajanjem na proces ulaska u NATO. Ako se to ranije moralo zbog prijetnji, danas ne mora. Drago mi je što opozicija u RS misli da ne treba usvojiti ANP", istakao je Dodik.

Poručio je i da iz faze opiranju pritiscima, RS „mora preći na aktivno djelovanje u ostvarivanju svoje ustavne pozicije“.

"Iduće godine navršava se 25 godina od zaključenja Dejtonskog sporazuma. To su godine koje su pojeli stranci ispunjavajući zahtjeve bošnjačke strane za unitarizacijom BiH, suprotno Ustavu BiH", naveo je Dodik.

Poručio je da „RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima.

Dodik je govorio i o tome da se čitav poslijeratni period u BiH može sažeti u „dva dnevnika“.

"Prvi je „dnevnik uvreda“ prema Srbima i nešto manje Hrvatima, od svih sarajevskih medija, štampanih i elektronskih, čak i onih koji se finansiraju TV pretplatom sakupljenom u Republici Srpskoj, a vrhunac su svakako sarajevski internet portali mržnje, bez ikakvih djelotvornih sankcija. Te optužbe srpski narod nazivaju „agresorima“, „fašistima“, „genocidnim narodom“, a Republiku Srpsku da je „vještačka tvorevina“, „šumska“, „ manji entitet“ , „rezultat etničkog čišćenja“", rekao je Dodik.

Drugi je, poručio je Dodik, „dnevnik povreda“ međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma koje su činili OHR, strane sudije u Ustavnom sudu BiH koji uvijek glasaju uz Bošnjake, preglasavajući sudije iz reda Srba i Hrvata i potvrđujući odluke OHR-a.

"Sve je to u fukciji bošnjačkih ciljeva i stvaranja unitarne BiH po mjeri najbrojnijeg naroda", dodao je Dodik.

Govorio je i kako se „bošnjački jezik konstituiše kao ukras njihovoj novoj želji za državnošću“ .

"Tu leži i razlog poziva na „ bosanski identitet“. Da on postoji ne bi nas uporno pozivali na njega", rekao je Dodik.

Tokom svog obraćanja u NSRS Dodik je kazao da je ova sjednica nastavak posebne sjednice NSRS na kojoj je RS „proglasila vojnu neutralnost“.

"Ova posebna sjednica nije sazvana da bi se mjerio nečiji patriotizam, niti radi prebrojavanja onih koji vole RS, nego u funkciji odbrane RS", kazao je Dodik.

Ocijenio je da je nametanjem brojnih zakona i reformi, te prenosom nadležnosti, RS „razvlašćivana i dodatno ugrožavana“, a da BiH nije istovremeno postala bolje mjesto za život.

"Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi, jer su one centralizovale BiH na način da se ispune njihove želje, onako kako nisu uspjeli da ispune u ratu a, a ni mirovnim sporazumom. Ne smijemo pristati na podvalu da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat, jer bi onda on imao samo dva člana", kazao je Dodik, te dodao da bi se oni odnosili na proglašavanje prestanka ratnih dešavanja, te njegovog stupanja na snagu.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, kazao je danas u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, da se na „kvazi dokumentu“ koji je pripremljen za današnje zasjedanje, ne može graditi opštenacionalni stav.

Mirko Šarović, SDS
Mirko Šarović, SDS
Izvor: MONDO/ NSRS

"Ovaj dokument je gomila laži, falsifikata, paušalnih ocjena, usmjeren prije svega protiv neistomišljenika, političkih protivnika, koje ste počastili sa preko 20 stranica teksta, vješto izostavljajući vlastitu odgovornost, veličajući pojedince iz vaše stranke kao da je istorija počela sa vama", rekao je Šarović

On je ocijenio da je ovaj izvještaj prije svega polazna platforma za obračun sa političkim protivnicima, opozicijom u RS.

"Treba da posluži i za pranje , odnosno otklon svake vaše odgovornosti, kao stranke i pojedinaca za učinjenje greške i saučesništvo u prošlosti",  rekao je Šarović.

On smatra da sve ukazuje da je ovo distanciranje od SNSD-ovih grešaka i pokušaj da se one pripišu drugome.

"Više puta smo čuli poziv na sabornost i okupljanje oko jednog cilja, ali iz svega proizilazi da, ako ta sabornost i jedinstvo ne budu kako vi budete mislili, to je onda izdajstvo, kako često volite reći",  kazao je Šarović.

Dodao je da ovaj „pokušaj da se bude državotvoran“ teško da može uspjeti, jer je vladajuća većina u pripremi za skupštinu pokazala da su zatvoreni i da su sve sami uradili na svoj način.

"A ovdje nas pozivate da zajedno branimo interese RS. Poznato mi je da, kada završim ovog izlaganje, imate dovoljno ruku, resursa i minuta, da se ustremite na opoziciju",  rekao je Šarović.

Istakao je da se u elaboraciji o oduzimanju ustavnih nadležnosti RS, podnosioci ovog izvještaja ponašaju kao da je to učinio neko drugi.

"A vi ste to kao uočili sada i kao spasioci hoćete da spasite RS. Gospodo, vi ste ti, vi ste glavni učesnici i vaša politička organizacija, koja je bila glavni krivac ili saučesnik u otimanju nadležnosti RS. U periodu od 2006. na neustavan način ste prihvatili 49 zakona i isto toliko nadležnosti prenijeli",  kazao je Šarović.

Podvukao je da treba da budu analizirani i sankcionisani svi oni koji su poteklih 25 godina radili na prenosu nadležnosti.

Šarović je naveo i da kada je njega smjenjivao visoki predstavnik, iz SNSD-a su rekli „mora da je nešto kriv“, a kada je otišao u zatvor rekli su „mora da je nešto ukrao“, te nisu podržali da se brani sa slobode.

"Ja smatram i da vaša sankcija koju imate u SAD-u nije u redu i to sam javno rekao", kazao je na kraju Šarović, obraćajući se Miloradu Dodiku.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je ocijenio da je dokument koji je danas pred poslanicima RS – ostrašćen, ružan, prljav i ne zaslužuje da ide u arhivu RS.

On je naveo niz negativnih kvalfikacija koji su iznijete na račun SDS-a i PDP-a.

Branislav Borenović, PDP
Branislav Borenović, PDP
Izvor: MONDO/ NSRS

"Za nas ovo je krajnje neiskreno i licimjerno. Imamo pravo da ne vjerujemo u vašu iskrenu namjeru. Čudi me da ste, predsjedniče parlamenta RS, dozvolili da dokument sa ovakvim kvalifikacijama dođe u najviši zakonodavni dom", rekao je Borenović.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Povezane vijesti

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fj

Ko je čovjek i srpskog roda,boriće se,za svoju,zemlju,svoj narod,u ime onih,koji su,dali i ugradili svoje izvore.SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA.

Zo

Sram bilo onih,koji ne zelena,srpsko jedinstvo,srpsku slogu.Zar su zato: borci izginuli,civilno stanovništvo,tebe silovane,djeca pobijena,borci invalidi,fabrike uništene,narod ostao i bez zdravlja i bez posla.STRANCIMA STE U MIRU,SVE DALI I ISPUNILI,HOĆETE LI I KOŽU,JOŠ OD NARODA a VI se bogatije.Sa tuđim zaslugama,izvorima i imovinom,vi se igrate.Ne shvate,ozbiljnost i opasnos po Srpski narod.Ko vam daje za pravo,da se poigravate,sa onim,koji su dali,najmilije za ovu zemlju

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader