• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski mediji o izborima u BiH

Nakon izbora u BIH, svjetski mediji donose osvrt na preliminarne rezultate.

 Svjetski mediji o izborima u BiH Izvor: MONDO

Londonski "Dejli telegraf" donosi osvrt na preliminarne rezultate opštih izbora u BiH.  Prema ovom listu, prvi rezultati daju naznake da će tročlano  Predsjedništvo ostati blokirano oko pitanja budućnosti zemlje, pri čemu će dvojica lidera etnički podijeljene zemlje zagovarati jedinstvo,a treći će "gurati" njen raspad.

Vodeći u trci za srpsko mjesto u Predsjedništvu je kandidat koji zagovara odvajanje bosanskih Srba od ostatka zemlje. Petnaest godina nakon etničkog rata, pokrenutog raspadom Jugoslavije, i uprkos pet postratnih izbora, očekivalo se da će glasanje još uvijek ići uzduž etničkih linija, prenosi Dejli Telegraf

Ako to pokažu i konačni rezultati, rukovodstvo zemlje će biti i dalje podijeljeno oko istih pitanja kao i prije izbora, što će zemlju ostaviti u stalnoj političkoj pat-poziciji i zamagliti prilike za članstvo u EU. Telegraf ocjenjuje kako je ipak bilo slabljenja tradicionalnih obrazaca glasanja, jer su umjereni Hrvati i Bošnjaci očito prelazili linije glasanja za etničke stranke i podržali kandidate koji preferiraju multietničko jedinstvo.

Socijaldemokrata Željko Komšić vodi u trci za hrvatskog člana Predsjedništva. Komšić, koji je i aktuelni član tog tijela, snažan je borac za ujedinjenu, multietničku Bosnu. Bošnjački vodeći kandidat, Bakir Izetbegović većinske Stranke demokratske akcije, takođe favorizuje ujedinjenje. Srpski član Nebojša Radmanović iz SNSD-a, nasuprot, podržava ideju otcjepljenja bosanskih Srba od ostatka zemlje, podsjeća Dejli telegraf.

Sin ratnog muslimanskog lidera postaće jedan od tri predsjednika BiH, pokazuju izborni rezultati, a analitičari kažu kako se čini da je on spreman raditi sa drugim etničkim grupama u toj podijeljenoj zemlji, izvještava agencija Rojters o rezultatima izbora u BiH.

Izbori, koje je Zapad posmatrao iščekujući naznake da li će Bosna krenuti prema EU i NATO-u ili će dalje potonuti u stagnaciju, umrljani su kada su zvaničnici saopštili da će ispitati moguću prevaru u glasanju za srpskog člana Predsjedništva.

Od posljednjih izbora 2006. godine, nepovjerenje se produbilo između nacionalističkih hrvatskih, srpskih i muslimanskih vođa, a politički jazovi su se proširili između dvije autonomne regije te zemlje, muslimansko-hrvatske federacije i srpske republike, izvještava Rojters.

''Stabiliziraćemo stanje u Bosni i dovešćemo bolju budućnost građanima Bosne'', rekao je Izetbegović za Rojters televiziju. ''To znači mir, bolje uslove za razvoj ekonomije i zapošljavanje''.

Prema preliminarnim rezultatima i stranačkim tvrdnjama, SNSD Milorada Dodika, koji je tokom kampanje prijetio otcjepljenjem, daleko je ispred ostalih u srpskoj polovini zemlje.

Izbori u BiH, sudeći prema preliminarnim rezultatima i atmosferi, samo potvrđuju etničke podjele zemlje, pišu danas srednjoevropski mediji.

Češki dnevnik Lidove novini podsjetio je da su juče održani izbori bili vrlo važni jer su odlučivali da li će se Bosna izvući iz stagnacije i eventualno krenuti ka članstvu u EU i NATO.

Dugotrajni etnički sporovi i nacionalističke tendencije zvaladali su, međutim, političkom scenom BiH još dugo prije izbora, upozorio je češki dnevnik.

"Političari su tako na veliko nezadovoljstvo birača zaobilazili druge probleme koji muče zemlju - slabu privredu, nedostatak radnih mjesta, nužne reforme", piše češki dnevnik i navodi upozorenja analitičara da ishod izbora može da donese zemlji još veću nestabilnost i podijeljenost.

Po ocjeni češkog lista na nacionalističke karte su u predizbornoj kampanji zaigrali prije svega bosanski Srbi, premda sklonosti da traže ekskluzivni položaj u okviru države imaju i bosanski Hrvati.

"Veliki podsticaj za Srbe u tom smislu bilo je priznavanje nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosovo koju je u julu potvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu", zaključuju Lidove novini.

Slovački list SME navodi danas da preliminarni rezultati izbora za tročlano predsjedništvo potvrđuju da će ono ostati etnički podijeljenih mišljenja o budućnosti BiH.

"Etničke zajednice u Bosni imaju u svojim rukama veću moć nego centralna vlada u Sarajevu i zemlja se zato nalazi u političkom ćorsokaku", navodi slovački list.

O političkom patu u Bosni piše danas i poljski dnevnik Žečpospolita.

"Uzajamno nepovjerenje srpskih i bošnjačkih elita prouzrokovalo je to da je praktično prestao da funkcioniše parlament BiH. Pošto nema (odgovarajućih) zakona onemogućen je napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji", upozorio je poljski list.

Žečpospolita zaključuje da ako se na izborima potvrde prognoze raspoloženja birača, ni novi parlament ni kolektivni šef države neće moći da prevaziđu sadašnji zastoj Bosne.

Predviđajući pobjedu Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH, današnji "Mond" ga naziva "umjerenim Muslimanom" i "sinom Alije koji je simbolična ličnost za muslimansku zajednicu".

Mond piše da je "Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, simbolične ličnosti za muslimansku zajednicu za vrijeme rata i jednog od glavnih tvoraca nezavisnosti Bosne".

Prema preliminarnim rezultatima izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, Izetbegović je osvojio 34,73 odsto glasova, a kandidat Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić sa osvojenih 30,75 odsto glasova.

Pariski dnevnik naglašava da je "umjereni Bakir Izetbegović i bio viđen da bude izabran za muslimanskog člana predsjedništva Bosne čime je udaljen Haris Silajdžić, važna ličnost muslimanske zajednice od rata 1992-1995. do sada".

"Haris Silajdžić je", objašnjava Mond, "postavio veoma tvrde stavove prema bosanskim Srbima", uz opasku da Predsjedništvo BiH ima nadležnosti naročito za spoljnu politiku i odbranu.

"Uspjeh Izetbegovića predstavlja težak poraz za Silajdžića koji je dosad bio nezaobilazna ličnost muslimanske zajednice u Bosni poslije rata", piše pariski dnevnik.

"Izetbegović se", dodaje, "izjasnio za dijalog sa bosanskim Srbima, dok je Silajdžić oštro nastupao protiv volje Srba da očuvaju autonomiju svog entiteta, Republike Srpske".

List dodaje da, na osnovu djelimičnih rezultatata jučerašnjih izbora, za hrvatskog člana predsjedništva BiH treba da bude izabran Željko Komšić, a za srpskog člana predsjedništva Nebojša Radmanović.

Mond dodaje da Radmanović "tijesno vodi" ispred Mladena Ivanića, šefa partija koje su opozicione u odnosnu na "premijera Milorada Dodika, jakog čovjeka Republike Srpske".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE