• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU i UN za pregovore o "nestatusnom delu"?

UN i EU podržavaju "nove zamisli" o posrednim ili neposrednim pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju "praktičnih pitanja" na Kosovu.

 EU i UN za pregovore o "nestatusnom delu"? Izvor: MONDO

Ujedinjene nacije i Evropska unija podržavaju "nove zamisli" o posrednim ili neposrednim pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju "praktičnih pitanja" za sređivanje prilika na Kosovu, preneli su agenciji Beta diplomatski izvori u Briselu i Njujorku.

Reč je, u suštini, o nečemu što jako liči na "nestatusni deo"
predloga koje je svojevremeno posrednik EU u pregovaračkoj "trojci" o Kosovu, Volfgang Išinger, izneo po uzoru na takve pregovore dve nemačke države.

Ali, pošto bi posredovao UNMIK, to nikako ne bi značilo da se Srbiji "podmeće" priznavanje i neposredan kontakt sa samoproglašenim nezavisnim Kosovom.

UN su ponovo nedavno potvrdile da je UNMIK, na temelju rezolucije 1244 jedina privremena međunarodna vlast na Kosovu.

Ovi pregovori, koji se ni na koji način ne bi ticali statusa Kosova, trebalo bi da dovedu do smirivanja sadašnje zategnutosti i problema oko delovanja UNMIK-a u delovima Kosova gde većinu življa čine Srbi, a koji, isto kao i Beograd, ne priznaju, niti prihvataju da ovlašćenja preuzme misija EU, ili samoproglašene vlasti u Prištini.

Smatra se da bi Srbija i kosovski Srbi trebalo da budu veoma zainteresovani da se krene u ozbiljno rešavanje sporova oko uzurpirane privatne imovine izbeglih ili raseljenih Srba, problema oko privatizacije preduzeća, poljoprivrednih poseda, šuma i zemlje, na koje uloženim sredstvima i tapijama polažu prava srpske korporacije, banke, pa i Srpska pravoslavna crkva.

O tome je bilo reči i prilikom nedavnog susreta Ban Ki-Muna s ruskim vođstvom u Moskvi.

Izgleda, kako tumače diplomate u Briselu i Njujorku, da se to nadovezuje i na razmatrani predlog Beograda za "administrativnu podelu" Kosova, odnosno "funkcionalo razdvajanje Srba i Albanaca", kako je to u martu ponudio srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Takvi pregovori ni na koji način ne bi mogli da se podvedu ili protumače kao pokušaj da se Srbija "na mala vrata" navede na razgovor s Kosovom kao samoproglašenom državom, objasnili su evropski diplomatski izvori u Briselu.

Diplomate u UN su Beti, u telefonskom razgovoru, potvrdili da se razmišlja o jednom posredniku UN, odnosno UNMIK-a.

Ali, iako je bilo takvih "nagađanja", to ne bi bio Žan-Mari Geno podsekretar UN zadužen za mirovne operacije. Žan-Mari Geno bi u utorak i sredu trebalo da poseti Beograd, preneli su izvori u UN, dodavši da je predviđena i promena na čelu UNMIK-a, pošto s tog položaja odlazi Joahim Riker.

Srpski ministar Samardžić je izjavio da su, takođe, u toku "osetljive tehničke pripreme za početak razgovora" o predlogu Srbije da se zajedno s UNMIK-om radi na sprovođenju rezolucije 1244 SBUN u novonastalim uslovima na Kosovu.

Samardžić je prilikom uručenja predloga Beograda UN naglasio da Srbija prihvata rezoluciju 1244 i nadležnost UNMIK-a u policiji, pravosuđu i carinama, "ali posle jednostranog proglašenja nezavisnosti (Kosova) samo Srbi, uz pomoć Srbije mogu da sprovode te nadležnosti".

Ti razgovori bi trebalo da obuhvate i sudstvo, zdravstvo i saobraćaj.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE