• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borenović: Dobro osmisliti odgovor Republike Srpske

Autor SRNA

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je da je Ustavni sud BiH donio mnogo politički motivisanih i po Republiku Srpsku štetnih odluka, te da stoga treba dobro osmisliti odgovor.

 Borenović: Dobro osmisliti odgovor Republike Srpske Izvor: Dragana Božić, mondo.ba

Borenović je istakao da se to ponavlja iz godine u godinu sa malim pauzama, ocjenivši da se takve odluke donose uglavnom na zahtjev rukovodstva SDA jer je ova stranka stub vlasti na nivou BiH.

"Treba dobro osmisliti odgovor Republike Srpske. Mislim da ima smisla u Narodnoj skupštini Republike Srpske otvoreno razgovarati o ovim pitanjima i šta uraditi. Ako Ustavni sud BiH nastavi da donosi ovakve političke odluke, postavlja se pitanje kako se izboriti sa svim tim", rekao je Borenović u Novom Gradu, gdje je večeras prisustvovao proslavi Sveta tri Jerarha - krsne slave Opštinskog odbora PDP-a.

Možda će vas zanimati

On je istakao da se najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište urušava dejtonska struktura BiH, prema kojoj 49 odsto pripada Republici Srpskoj, a 51 odsto Federaciji BiH.

"Na ovaj način se uzima dio teritorije Republike Srpske i knjiži na BiH. Zato je važno ozbiljnim odgovorom vidjeti kako iz svega ovog izaći", rekao je Borenović.

On je naveo da je na današnjem sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici Srpskoj, koji je održan u Banjaluci, bilo snažnih izjava.

"Vidjećemo da li će svaka ta izjava biti plod jednog cjelokupnog odgovora koji treba vratiti Republiku Srpsku na mjesto koje ima u BiH, a to je da je jedan od dva ravnopravna entiteta, sa svojim jasno propisanim ustavnim nadležnostima i teritorijom koja je neotuđiva", rekao je Borenović.

On kaže da je to način da se Republika Srpska izbori sa izazovima koji je sigurno čekaju.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustav BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Sud smatra da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE