• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Domu naroda odbačeni svi izvještaji

Autor SRNA

Zbog nepostojanja entitetske većine, odnosno nedostatka podrške delegata iz Republike Srpske, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio nijedan od zakonskih prijedloga, niti druge tačke koje su bile na dnevnom redu.

 U Domu naroda odbačeni svi izvještaji Izvor: FENA Hazim Aljović

Oni su upućeni na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je u završnoj fazi usvajanja, a kojim se predviđa povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH.

Kolegijum treba da se usaglasi i o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji je takođe u drugom čitanju, a kojim se uvodi mogućnost restrukturisanja banaka.

Pročitajte i ovo

 Predloženim zakonom propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH koji se nalazi u Domu naroda u drugom čitanju, a kojim se preciziraju nejasne norme u postojećem zakonu i obezbjeđuje da stranke u kraćim rokovima ostvare pravo na sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo uskraćeno ili nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Kolegijum treba da se usaglasi i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH koji su u prvoj fazi razmatranja u Domu naroda.

Dom naroda je većinom glasova odbio zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH kojim se propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje i uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Na usaglašavanje su upućeni i izvještaji i informacije koji su bili na današnjem dnevnom redu, među kojima godišnji izvještaji Centralne banke BiH i Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu, kao i informacija o stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH za 2018. godinu.

Kolegijum će se usaglašavati i o prijedlozima za osnivanje privremenih komisija za provođenje konkursnih procedura za rukovodioce u više institucija BiH, kako i za imenovanje predstavnika parlamenta BiH u radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Procedura usaglašavanja u Kolegijumu biće sprovedena i za delegatske inicijative koje su bile na dnevnom redu, te za davanje saglasnosti za ratifikovanje tri međunarodna akta.

Delegati nisu pokazali interesovanje za raspravu o skoro nijednoj od 33 tačke dnevnog reda, tako da je sjednica završena za nešto više od sat i po.

Ovakav rezultat glasanja o tačkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u skladu je sa zaključkom najviših zvaničnika Republike Srpske donesenim prije dva dana na sastanku u Banjaluci da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE