• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema secesije niti plana za otcjepljenje Srpske

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da Narodna skupština RS neće povući zaključke koje je donijela u vezi Ustavnog suda BiH, kao i da RS ne planira secesiju.

 Dodik nemamo plan za secesiju Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"RS nije donijela ni jednu odluku te vrste. Na dnenvom redu nije nikakva secesija. Ali ima za cilj da putem svojih nadležnosti referiše dejtonske nadležnosti," kaže Dodik.

On je komentarisao sastanak lidera koalicije u FBiH Bakira Izetbegovića (SDA), Fahrudina Radončića (SBB) i Željka Komšića (DF), te zajedničku poruku Dodiku, međunarodnoj zajednici i Srbiji. On je koaliciju nazvao “udruženim poduhvatom”.

Pročitajte i ovo

"To je bio očigledna napad prema Srbiji i njenom predsjedniku, RS i srpskom narodu i njihovoj istoriji. Napad je orkestriran sa ciljem da se etablira nasilje koje sprovode putem institucija koje su navodno dejtonske ali donose odluke suprotne Dejtonu. Nekada je to činio visoki predstavnik, a sada Ustavni sud BIH," rekao je Dodik.

"Jučešnji izlivi mržnje prema Srbima, Srbiji i RS svakako govore u stanju u BIH. Napad na Srbiju i napad na njenog predsjednika je pokušaj da se ona uruši jer smeta Izetbegoviću i ostalima," rekao je Dodik i dodao kako bi urušavanje Vučića uvelo Srbiju u višegodišnju nestabilnost.

"Svojatanje Banje Luke kao šeher grada, Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banja Luka nikada nije bila šeher i neće ni biti. Banja Luka ne pripada Izetbegoviću nego Srbima i RS," dodao je Dodik.

Podvukao je da Banja Luka više pripada i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada Izetbegovića i njegove sljedbenike. Rekao je i da je Izetbegovićeva politika nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

"Ta politika podrazumijeva da pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici prođe nezapaženo od Tužilaštva i Suda BiH, a da se oni pozivaju da se prema Srbima preduzimaju represivne mjere putem tog istog suda i tužilaštva," kazao je Dodik.

Rekao je da je Vučić je svojim nastupom pokazao da je faktor mira i stabilnosti u regionu.

"Oni hoće da drže predavanja šta treba da radi predsjednik Srbije. Oni smatraju da su u RS politička nedonoščad koji čekaju da im neko sa strane modelira i ukaže kako treba da se ponašaju. To pripada mentalitetu sećijske politike koji se vodi u muslimanskom Sarajevu. Njihov plan koji je razvaljen , je da se putem institucija sitema pokušaju donositi odluke koje su antidejtonske," kazao je Dodik.

''Bošnjaci u Banjaluci ne vole Izetbegovića''

Dodik je u više navrata ponovio da RS nema plan za secesiju, te ocijenio da mnogi u svijetu danas smatraju da je „BiH propala država i neodrživa“, kao i da međunarodni intervencionizam nije obezbijedio stabilnost.

"Razumijem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga, ali sve činjenice ukaziju na to," kazao je Dodik, te ocijenio kako postoji „ vidljiva koalicija između međunarodnog faktora u BiH i muslimanskih političkih opcija“.

"Čine sve da pokažu da su Srbija i RS remetilački faktor. To je ostatak vremena iz godina rata u kojoj je satanizacija Srba uspješno provedena," rekao je Dodik.

On je rekao da u RS nema nijedne deklaracije koja je toliko antidedejtonska, kao što je Programska deklaracija SDA.

"Imaju izjave političara kao što su moje, ali i ovaj put kažem da je naš primarni cilj izvorni Dejton, očuvanje postignutih vrijednosti i da Srbija bude snažna i stabilna. Zagledani smo u Srbiju, više vjerujemo u nju nego u BiH. Zašto je to sporno i zašto pozivaju da to bude kažnjivo. Samo da se skloni Vučić u Srbiji i da se ona uvali u dugogodišnju nestabilnost. U Srbiji se ne pojavljuje nijedna politička opcija ili lider koji bi mogao nakon takve hipotetičke mogućnosti da stabilizuje Srbiju," izjavio je Dodik

Dodik je ocijenio da iz Sarajeva „glupo i patetično zvuči da njima pripada Banja Luka“.

"Ovdje što ima Bošnjaka ne vole Izetbegovića i njegovu politiku. Nikada neće ovladati Banjom Lukom," kazao je Dodik.

Optužio je opoziciju da su nakon samo nekoliko dana odustali od zajedničke izjave o neučestvovanju u donošenju odluka predstavnika iz RS u bh. organima, te da su juče sarađivali sa „bočnjačkom koalicijom“.

"Teški verbalni sukobi koji se vode na političkoj sceni neće ugroziti mir. Nikada se nisam pozvao na oružje, kao što je to uradio Izetbegović prije nekoliko dana. A visoki predstavnik ne govori o tome, ali govori o Dodiku. RS se mora odbraniti. Ovo je ključni trenutak za RS. Ne možemo trpiti odluke Ustavnog suda BiH jer nisu u skladu sa Ustavom. Nismo mi generatori krize u BiH," rekao je Dodik i ponovio da „ne poziva na rat ni na sukobe“.

"Secesije nema u dokumentima RS, niti postoji na taj način, ali ima naravno razgovora," poručio je Dodik.

Teški verbalni sukobi koji se vode na političkoj sceni neće ugroziti mir

"Mi nismo izazvali ovu situaciju, nego neki drugi. Odbacujem bilo kakve napade na RS i nastojanja da se ona degradira," dodao je i poručio da sa se neće desiti da u RS „jednog dana ustanu i shvate da je nema“.

"Ne pozivam ni na kakav sukob niti rat. Svi Bošnjaci su ovdje dobrodošli da žive u miru i saradnji. Mnogi imaju političke stavove sa kojima se ne slažemo, ali to su njihovi politički stavovi," dodao je.

Rekao je i da se ne može Vučić pozivati da reaguje na njegove izjave.

"Kako da Vučić reaguje - da uhvati mene i izbaci iz sale. Misle da će nekoga prestrašiti. I dalje mislim da je BiH propala država i da NSRS neće odustati od zaključaka. Razmotrićemo i neke naredne korake pogotovo imajući u vidu jučerašnje ponašanje u parlamentu RS. Tamo se sve vidjelo," kazao je Dodik.

Poručio je da „ako nema zadovoljnih Hrvata i Srba, ne može biti ni BiH“.

"Džaba su izmislili tu priču o građanskoj državi. Nastavićemo da se borimo, a razmotrićemo i neke buduće korake koji su važni," poručio je Dodik.

Komentarišući izjave visokog predstvanika Valetnina Incka o bonskim ovlaštenjima, Dodik je podvukao da su prošla vremena bonskih ovlaštenja.

"Sjedi ovdje i ne zna šta će od sebe. Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor prema srpskom narodu i Dejtonskom sporazumu. Incko dolazi iz Austrije, ona je nama ranije poslala onog Kalaja i onog Petriča. To je jedna politička smlata koja prima od Bošnjaka novac da bi govorio protiv Srba. Ovdje se radi o bolumenti stranaca, između ostalog i Incka koji ignoriši dijalog u BiH, ustavna prava, Dejtonski sporazum i osnovna prava i slobode. Progone ljude samo da bi realizovali unitarizaciju BiH koja znači da ovdje neće biti ni Srba ni Hrvata. Incko je plaćenik međunarodnog faktora koji pokušava da se dodvori Amerikancima, kao što je Palmer. Vidjećemo. Nije ovo prvi put da se meni prijeti, prijetilo mi se i 2005. godine od Pedija Ešdauna, Rafija Gregorijana... Borio sam se s njima, boriću se i protiv njega. On je čovjek koji urušava ustavni poredak BiH i osnovne slobode ljudi. On ima duple aršine. Nećete nas dispciplinovati. Ja se ovdje borim za interese Srba," izjavio je Dodik.

Kritikovao je još jednom Programsku deklaraciju SDA, te najave da koalicija u FBiH neće podržati novi Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

"Predložili smo zakon o Ustavnom sudu BiH, to je tačno. Nijedan zakon ni odluka neće proći dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BIH, a dokle će to trajati, apsolutno ne znam . Mi smo nezadovoljni i ne prihvatamo da okupacijski sud donosi odluke mimo ustava i zakona," rekao je Dodik i podvukao da nema ustavne reforme.

"Stvar se mora uraditi na postojećem Ustavu. Kako će se Bosna kretati...Mi nemamo plan nasilnog otcjepljenja niti akcije koja bi dovela do ugrožavanje života ljudi, ali imamo politički plan," zaključio je Dodik.

Govoreći o jučerašnjem zahtjevu za prestanak mandata VSTV-a, Dodik je ponovio da taj zakon neće proći u Domu naroda PSBIH.

"Jasno da na Domu naroda taj zakon neće proći jer je to realizacija hegemonističke i unitarističke politike," kazao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE