• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjena primanja poslanika u FBiH: Umjesto 600 paušal 1 KM

Autor SRNA

Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojila je danas odluku o smanjenju poslaničkog paušala sa 600 KM na jednu KM, te naknade za odvojeni život sa 300 na jednu KM mjesečno.

 Smanjena primanja poslanika u FBiH: Umjesto 600 paušal 1 KM Izvor: MONDO/Samir Cacan

Odluka je donesena na inicijativu potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović da sve naknade koje nemaju karakter plate budu svedene na simboličan iznos od jedne KM s ciljem doprinosa borbi protiv epidemije virusa korona i saniranja ekonomskih posljedica.

Administrativna komisija donijela je i odluku o utvrđivanju naknade za odvojeni život za zakup stana za službene potrebe i troškove smještaja, čime je smanjena i ova naknada, tako da su ukupno paušali i naknade za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH smanjeni za oko 1.000 KM, prenijeli su federalni mediji.

Mahmutbegovićeva je pripremila i prijedlog prema kojem bi do završetka krize bilo obustavljeno plaćanje naknada članovima svih upravnih i nadzornih odbora na nivou FBiH ili bi naknade bile smanjene na jednu KM.

Ona je uputila i prijedlog prema kojem bi bio određen maksimalan iznos plate, naknade i drugih materijalnih prava u organima vlasti i organima upravljanja institucija FBiH, te javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije, kao i njihovim zaposlenima do kraja krize izazvane epidemijom virusa korona, a koji ne bi mogao biti veći od dvije prosječne plate u ovom entitetu.

Od ovog ograničenja bi bili izuzeti organi, institucije i javna preduzeća, kao i njihovi zaposleni koji su direktno uključeni u rješavanje problema vanrednog stanja ili stanja prirodne nesreće - zdravstvo, policija, inspekcije i drugi.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE