• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredno stanje: Političari se utrkuju u humanosti

Autor mondo.ba

Mnogi političari na svim nivoima vlasti u RS i BiH proteklih dana su se odrekli dijela zarade preusmjerivši novac tamo gdje je potrebniji tokom vanrednog stanja i epidemije korona virusa.

 Političari se odrekli naknada koronavirus Ljubo Ninković Boris Jerinić Milorad Dodik  Izvor: MONDO/Samir Cacan

Brojni odbornici skupština lokalnih zajednica, poslanici, ministri i političke stranke ovih dana se utrkuju u humanosti.  Plate i odborničke naknade neki su donirali ljudima i ustanovama gdje je novac potrebniji, a drugi su uplatili dio sredstava u Fond solidarnosti.

Odbornik DNS-a u Skupštini Grada Banjaluka, Ljubo Ninković, jedan je od onih koji se odrekao svog odborničkog paušala.

"Epidemija pogađa sve nas, pa su odgovornost i solidarnost obaveze svih ljudi bez izuzetka i vrijeme kada se pokazuje da li smo ljudi. Odrekao sam se svog odorničkog paušala imajući u vidu preporuke Vlade RS i činjenicu da martovsku sjednicu Skupštine grada nismo održali," rekao je Ninković.

Pročitajte i ovo

Ninković je polovinu paušala uplatio na račun Fonda solidarnost, a drugu polovinu na račun Crvenog krsta Banjaluka koji je prije toga uputio apel u medijima da im ponestaje hrane i sredstava za higijenu za naše najugroženije sugrađane.

Na sličan način ili na na druge način u humanitarnim akcijama učestvovali su i pojedine Ninkovićeve kolege odbornici iz Skupštine Grada.

Na jugu Srpske, u Skupštini Grada Trebinja odbornici nisu morali da primjenjuju neke posebne mjere zbog novonastale situacije jer u tom gradu već četvrtu godinu zaredom oni se odričnu novčane naknade za posao koji obavljaju i po tom osnovu u budžetu grada na godišnjem nivou ostave više od 120.000 KM neto. To je jedinstven primjer u čitavoj BiH da su se izabrani odbornici dobrovoljno odrekli novčane naknade, prenijela je Herceg TV.

Kako se navodi, u mnogo manje razvijenim sredinama, odbornici su plaćeni između 400-500 KM neto, a u nekim gradovima imaju pravo na dodatne troškove od 250 KM za rad na terenu, odnosno troškove goriva i telefona. Ništa od tih beneficija u Trebinju ne postoji. Izuzetak su samo nezaposleni i penzioneri, a njih je u gradskom parlamentu ukupno sedam.

Ćosić apelovao: Aprilske odborničke naknade usmjeriti za obnovu RS

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je javni apel svim odbornicima u Srpskoj da se odreknu odborničke naknade za april i da ta sredstva preusmjere u Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske. "Vlada Srpske je dobro reagovala preporukom funkcionerima, nosiocima javnih funkcija i članovima upravnih i nadzornih odbora u vezi sa izdvajanjem za Fond solidarnosti. U skladu s tim, upućujem prijedlog i apel svim odbornicima, a ima ih 1.259 u svim lokalnim parlamentima, da se odreknu odborničke naknade za april. Ukoliko bi se svi odbornici odazvali ovom apelu, iznos od oko 500.000 sigurno bi doprinio rješavanju bar nekih problema s kojima se suočavamo", kaže Ćosić. U skupštinama 56 opština i osam gradova u Srpskoj sjedi ukupno 1.259 odbornika, a njihova prosječna mjesečna primanja na ime odborničke naknade su oko 400 maraka, naveo je Ćosić.

U Foči opština je odličila da Univerzitetskoj bolnici uplati 10.000 KM za borbu protiv virusa korona, a u akciju pomoći uključilo se i nekoliko odbornika. Odbornici Srebrenko Kunarac i Dušan Bodiroga odrekli su se martovskog paušala u korist Univerzitetske bolnice Foča, a uz novčanu pomoć Kunarac je za ovu zdravstvenu ustanovu obezbijedio i zaštitne vizire.

Takođe, Klub odbornika SNSD-a u Foči podijelio je pakete hrane socijalno ugroženima.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić odrekao se 20 odsto martovske plate u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i uplatio dodatnih 10.000 KM, saopšteno je prošle nedjelje iz kabineta gradonačelnika.

U saopštenju je navedeno da se Jerinić u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske odrekao 20 odsto martovske plate, a s ciljem napretka i revitalizacije ekonomije uplatio i dodatna sredstva u iznosu od 10.000 KM na račun Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Klub odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Višegrad donio je odluku da se svi njegovi članovi odreknu odborničke naknade, a sredstvima će raspolagati opštinski Krizni štab.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da će sredstva biti usmjerena u svrhu pomoći stanovnicima Višegrada u danima borbe protiv virusa korona, sa prioritetom na najugroženije kategorije.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dragana Damjanović donirala je 2.000 pamučnih maski za stanovnike i ustanove na području Drvara.

Ona je navela da je maske obezbijedila uz pomoć direktora "Elektroprivreda Srbije - Distribucije" Bojana Atlagića.

Rukovodstvo Partije demokratskog progresa odreklo se ličnih primanja u martu kako bi osiguralo novac banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti, ali i socijalno ugroženim kategorijama u vrijeme borbe sa koronavurusom.

"Prikupili smo ukupno 17.000 KM, od kojih smo uplatili 10.000 KM za podršku zaposlenim medicinskim radnicima Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka, a ostatak novca će naši mladi poslanici i aktivisti donirati građanima koji ostaju bez posla i onim koji su socijalno ugroženi," rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, saopštila je stranka prije nekoliko dana.

Najavio je da će ovu akciju nastaviti u kontinuitetu, odnosno da će se svaki mjesec poslanici i zvaničnici partije odreći dijela ličnih primanja i usmjeriti osobama kojima je pomoć najpotrebnija.

Pomogli Dodik, Tegeltija, Pašalić, Stanivuković...

Srpski i član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je svoju martovsku platu rasporedio i donirao za višečlanih porodica i porodica teškog imovnog stanja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija priključio se funkcionerima koji doniraju novac za potrebe borbe protiv virusa korona i donirao cijelu martovsku platu Centru za socijalni rad u Mrkonjić Gradu. saopšteno je iz Tegeltijinog kabineta.

U pomoć građanima pritekao je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Boris Pašalić (čiji intervju za Mondo možete pročitati OVDJE) Ministar je organizovao građane u banjalučkom naselju Starčevica da dezinfikuju stambene prostore. Pašalić je obezbjedio sredstva i učestvovao u akciji.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpkse, Anton Kasipović, poklonio je Udruženju "Mozaik prijateljstva“ novac za kupovinu brašna za njihove korisnike, a kupljeno je više od 500 kg brašna.

Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske donio je odluku da doniraju 15.000 maraka za pomoć višečlanim porodicama lošijeg materijalnog stanja.

Poslanik PDP, Draško Stanivuković je organizovao nekoliko humanitarnih akcija, podijelio je više stotina zaštitnih maski a u Banjaluci je okupio tim volontera koji su raznosili hranu i lijekove starim i nemoćnim osobama.

U Federaciji su se odbornici ponašali slično kao u RS, a Stranka demokratske akcije je zvanično pozvala sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se značajno smanjile plate u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjerila za podršku realnom sektoru.

Pozvali su Vladu i Parlament FBiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80% smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka, a ta sredstva preusmjerila u Stabilizacioni fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Nije to humanost vec griza savjesti tako i tako nezarade te plate

MONDO REPORTAŽE