• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Odnose sa EU potrebno rehabilitovati

Izvor MONDO/Srna

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su očekivanja RS od EU velika ne samo kad je riječ o pomoći u borbi sa pandemijom, već i za podršku u obnovi privrede, te da je potrebno da se to jasno vidi kroz partnerstvo.

 Cvijanović: Odnose sa EU potrebno rehabilitovati Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Zato se nadam, a i želim da se ukupna slika naših odnosa što prije rehabilituje, iako znam da je cijela EU teško pogođena i da je za to potrebno neko vrijeme", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokometariše odgovor EU na krizu izazvanu pandemijom virusa korona, predsjednik Srpske je za portal "Vijesti" napomenula da su i same članice EU najteže pogođene pandemijom ocijenile da je Unija reagovala konfuzno, sporo i nedovoljno solidarno.

"To je njihova ocjena, a bila je i naša. Ta percepcija kolektiviteta koju imamo kad je riječ o EU nekako se istopila i rasula na pojedinačno viđenje zemalja i aktivnosti koje one sprovode", ukazala je Cvijanovićeva.

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, malo šta se tu doživljavalo kao integrisana akcija kolektiviteta, a nakon nekog vremena slika je postajala bolja.

Predsjednik Srpske je navela da je odlukom o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske omogućeno brže i efikasnije donošenje i sprovođenje mjera s ciljem spašavanja ljudskih života i sprečavanja širenja zaraze, kao i mjera koje su usmjerene na održanje privrede koja je ozbiljno pogođena u vrijeme pandemije, ali i u sferi obrazovanja.

"Vanredno stanje je bilo nužno jer su se iscrpile sve mogućnosti koje smo imali u okviru vanredne situacije. Pribjegli smo ovom rješenju jer je neophodno da intervenišemo u određene zakone, a zbog zabrane okupljanja nije moguće obezbijediti rad Narodne skupštine Republike Srpske jer bi takva zasjedanja predstavljala ozbiljan zdravstveni rizik", pojasnila je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je pandemija natjerala da se u potpunosti promijeni način funkcionisanja društva, zbog čega se moralo reagovati.

Cvijanovićeva je napomenula da će se uredbe donositi shodno potrebama Vlade da reguliše određena pitanja u vrijeme pandemije, odnosno u okolnostima vanrednog stanja.

"Uz ove već donesene koje se odnose na davanje olakšica privredi, prilagođavanje u pravosuđu po pitanju rokova i postupanja, novi način realizacije nastavnog procesa u obrazovanju i tako dalje, pojaviće se sigurno i druge stvari koje će biti neophodno regulisati uredbama sa zakonskom snagom. One će ići na potvrdu u Narodnu skupštini kad se za to steknu uslovi. Nadam se da će to biti što prije", rekla je Cvijanovićeva.

O procjenama do kad će na snazi biti vanredno stanje u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da je teško precizno reći kad će se sve vratiti u normalan režim funkcionisanja.

"To zavisi od zdravstvenih okolnosti i to ne samo kod nas, već i u širem okruženju, ali se nadam da ćemo tokom maja relaksirati određene mjere i da će se tada steći i uslovi za ukidanje vanrednog stanja", naglasila je predsjednik Srpske.

Prema njenima riječima, sve ove okolnosti na dnevnoj osnovi analizira glavni koordinacioni tim, kao i Republički krizni štab, te će se ići u tom pravcu.

Na pitanje kako su odgovorile vlasti na svim nivoima koje se bore sa dvije krize paralelno - zdravstvenom i onom koja tek slijedi ekonomskom, predsjednik Srpske je ocijenila "prilično dobro, znajući koliko je teško upravljati ovakvom situacijom".

"Ako uzmemo u obzir šta se dešavalo u zemljama koje su u našoj percepciji uzor, uključujući i njihove daleko bolje kapacitete i resurse i u privrednoj i u zdravstvenoj sferi, onda bih rekla da smo se na vrijeme mobilisali i da smo preduzeli dobre korake. Bilo bi i bolje da je postojala ujednačena praksa između dva entiteta u pogledu tretmana ulazaka naših državljana iz inostranstva", ukazala je ona.

Navodeći da se i dalje ne može tačno predvidjeti koliko bi kriza mogla da potraje, Cvijanovićeva je istakla da su preventivne mjere koje je prva u regionu donijela Republika Srpska, doprinijele efikasnijoj borbi sa pandemijom.

"Pri tome treba zahvaliti našim zdravstvenim radnicima i ogromnoj većini naših građana koji su disciplinovano poštovali donesene mjere", rekla je predsjednik Srpske.

Iako se ne zna kad će se život vratiti u normalne tokove, navela je ona, sada je već jasno da će posljedice biti ozbiljne i to ne samo kod nas, već i cijelom svijetu.

"Zato je naša obaveza da kreiramo rješenja kako bi se privredni život, nakon što se izborimo sa zdravstvenom krizom, obnovio u što kraćem roku", poručila je Cvijanovićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE