• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: Ukinuti vanredno stanje i što prije sazvati sjednicu NSRS

Autor mondo.ba

"Narodna skupština Srbije zasijeda prekosutra, hrvatski Sabor je radio cijele prošle sedmice, Parlament FBiH takođe radi – očigledno je da više nema nijednog razloga da NSRS bude van funkcije", kaže potpredsjednik PDP-a

 Crnadak: Ukinuti vanredno stanje i što prije sazvati sjednicu NSRS Izvor: PDP

„Vrijeme je da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj i da se što prije sazove sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. U regionu imamo sledeću situaciju: Narodna skupština Srbije zasijeda prekosutra, hrvatski Sabor je radio cijele prošle sedmice, Parlament Federacije takođe radi – očigledno je da više nema nijednog razloga da NSRS bude van funkcije“, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak u izjavi proslieđenoj medijima.

On kaže da na prvoj sjednici NSRS, nakon ukidanja vanrednog stanja poslanike, u skladu sa Ustavom, očekuje rasprava o uredbama sa zakonskom snagom.

Možda će vas zanimati

„Nažalost, to će biti novi šamar najvažnijoj instituciji Republike Srpske, Narodnoj skupštini, jer će poslanici koalicije predvođene SNSD-om morati podržati Uredbu o zabrani izazivanja i širenja panike, a onda odmah poslije nekoliko minuta podržati i njeno povlačenje, jer je ova Uredba bila na snazi samo sedam dana“, dodaje Crnadak.

On kaže da, pored rasprave o odlukama predsjednice RS tokom vanrednog stanja, glavna tema rada Narodne skupštine treba da bude podrška narodu i privredi u saniranju posljedica korone.

„Vlada Republike Srpske se očigledno nije snašla, što potvrđuje i jučerašnje saopštenje Privredne komore da su privredni subjekti zbunjeni i da ne znaju tačno ko će, kako i kada ostvariti prava u skladu sa najavljenim mjerama. Zato Vlada RS treba da pojednostavi procedure i izvrši uplate obećanih sredstava za neto plate i za doprinose svim subjektima koji su bili zatvoreni odlukama vlasti. Vlada RS raspolaže tačnim informacijama o privrednim subjektima koji su bili zatvoreni, ima tačne informacije o zaposlenim i treba da reaguje odmah po tim spiskovima, a ne da odugovalači i namjerno komplikuje realizaciju ove pomoći“, kaže Crnadak.

On podsjeća da je srpski član Predsjedništva BiH, g. Dodik, tokom rasprave o odluci Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu RS govorio o mogućnosti povlačenja svih predstavnika Republike Srpske iz zajedničkih institucija.

„Tada je Dodik naglasio da Republika Srpska ima spreman fond od 100 miliona KM iz kojeg će se isplaćivati plate onima koji napuste svoja radna mjesta u institucijama BiH, kako ne bi ostali bez primanja. Očigledno da je ovaj novac danas potrebniji za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska i zato Vlada RS treba ova sredstva hitno aktivirati i staviti u funkciju spašavanja privrede Republike Srpske“, ističe.

Kao narodni poslanik Crnadak takođe poziva vlasti u Republici Srpskoj da saopšte konačan raspored deblokiranja života u Republici Srpskoj, odnosno da precizno saopšte kada će ko ponovo početi raditi.

„Od susjeda pa do Austrije i drugih evropskih zemalja i sa ovim pitanjem Republika Srpska kasni. Najlakše je bilo sve pozatvarati, ljude zaključati u kuće... sada je vrijeme da se pokaže koja je vlast sposobna da svoj narod izvede iz krize koju je donijela korona. Za sada vlast u Republici Srpskoj ne pokazuje da to može“, zaključuje Crnadak.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

I jos nesto....bas nam je bilo lijepo bez vijesti iz parlamenta, jer odatle nista pametno nismo culi. Sve bi funkcionisalo i bez politicara kad bi u parlament zaposlili ljude iz struke, da rade svoj posao i za to budu placeni.

Xy

Ma vi niste normalni. Naravno da ne treba prebrzo ukidati mjere i o tome treba da odluci struka, a ne vi politicari. Kupite politicke poene na nesreci naroda. Srecom ni narod vise nije glup. Dosta je vasih politickih prepucavanja. Sta treba da se dogodi da vi ne napadate jedni druge.

Nema potrebe

RS u ovoj situaciji najbolje i najjednostavnije funkcionise od zemalja koje si pobrojao, i ako opozicija nije nasla za shodno do sad da se pridruzi uspjesnoj prici i pomogne narodu ne vidim razlog zasto ukidati vanrodno s. samo da bismo mogli gledati cirkus po parlamentu i predizbornu kampanju

MONDO REPORTAŽE