• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski konvoj krenuo za Mostar, zaustavile ga procedure u BiH

Autor SRNA

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je da ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić nije dao uputstvo Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj iz Ruske Federacije u BiH, te da je pitanje prelaska otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

 Ruska pomoć Mostar Predsjedništvo BiH Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U saopštenju se navodi da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković upoznala Ministarstvo bezbjednosti o noti koju je dobila od Ambasade Rusije, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju koji bi, na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića, trebali da pruže pomoć bolnici u Mostaru.


Ministarstvo inostranih poslova navelo je da ovaj akt, pod oznakom "vrlo hitno", dostavlja Ministarstvu bezbjednosti na dalje postupanje u skladu sa njihovim nadležnostima.

Pročitajte i ovo

Povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja, iz Ministarstva bezbjednosti je saopšteno da su odmah po jučerašnjem prijemu akta ministar Radončić i ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić obavili usmene konsultacije.

Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane.

To je mišljenje nešto kasnije - u izmijenjenoj tekstualnoj formi, ali potpuno istog značenja - da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH - upućeno Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu bezbjednosti.

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva odbrane, Ministarstvo bezbjednosti je uputilo akt prema Turkovićevoj i sugerisalo joj da se o svemu hitno upozna Predsjedništvo BiH.

"Iz Radončićevog pisma Turkovićevoj, koje je dostavljeno na uvid javnosti, potpuno je jasno da se Ministarstvo bezbjednosti nije miješalo u nadležnosti Ministarstva odbrane, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo bezbjednosti je prihvatilo mišljenje Ministarstva odbrane te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Savjeta ministara.

U saopštenju se ističe da ministar bezbjednosti nije dao ni uputstva Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već da je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Turkovićeva se, kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar inostranih poslova koja je primila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobijanja odgovora iz Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti, napominju u Ministarstvu bezbjednosti.

"Činjenica da nam je Turkovićeva uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti", naglašava se u saopštenju.

U prilogu saopštenja dostavljen je i akt Turkovićeve i odgovor Radončića.

Mostar: Odgođen dolazak

- Odgođen je do daljeg dolazak medicinskog tima iz Rusije koji je trebao da dezinfekcije prostorije Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, rekla je Srni portparol ove zdravstvene ustanove Adrijana Pandža.

"Dolazak je odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema. Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru", navele je Pandža.

Ona je dodala da je zahtjev upućen posredstvom kabineta predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića.

Možda će vas zanimati

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE