• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Normalno tek od 2022: Rajaner se "rješava" 3.000 radnika, ne kupuje avione

Autori mondo.rs Autori SRNA

Irska aviokompanija Rajaner planira da ukine 3.000 radnih mjesta, a u razgovorima je sa kompanijom Boing u vezi sa odgađanjem isporuke aviona

 Rajaner letovi koronavirus Izvor: Wikimedia/Wikimedia-Adrian Pingstone

U saopštenju se navodi da kompanija ne očekuje da se evropski avio-saobraćaj u potpunosti oporavi od krize izazvane pandemijom virusa korona do 2022. godine, saopštio je ovaj niskotarifni prevoznik.

Evropska kompanija do prije dvije sedmice nije planirala da odgodi naručene avione, jer su u upravi mislili da će biti moguće ostvariti veliki profit tokom 2021. godine.

Možda će vas zanimati

Rajaner je, međutim, pomjerio rok za povratak redovnom redu letenja sa juna na jul, uz napomenu da će u tri mjeseca sezone do kraja septembra biti aktivno samo 50 odsto planiranog kapaciteta. U prvom kvartalu su imali samo 1% prošlogodišnjeg prometa u isto vrijeme.

Prema saopštenju kompanije, u toku je preispitivanje planova rasta i narudžbi letjelica, a u toku su razgovori sa Boingom i zakupcima aviona u vezi sa smanjenjem isporuke u naredna 24 mjeseca.

Rajaner očekuje da će obnavljanje nivoa potražnje i cijena na nivo iz 2019. godine potrajati barem dvije godine, najranije do ljeta 2022. godine", izjavio je izvršni direktor irske kompanije Majkl O'Liri.

On je rekao da će kompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i otpuštanju do 3.000 radnika, uglavnom pilota i članova kabinske posade. Otkaze su najavile i druge aviokompanije a samo Britiš ervejz je najavio da će otpustiti 12.000 ljudi.

Rajaner je saopštio da očekuje gubitke od stotinu miliona evra u tri mjeseca do kraja juna. Iz kopanije su saopštili da neće ni letjeti ukoliko saobrajaćne vlasti narede primenu sanitarnih mjera socijalne distance u avionima, što bi značilo da neki redovi sjedišta budu prazni. Neke druge kompanije, poput Vizera, od danas lete.

O'Liri je najavio žalbu evropskim sudovima zbog, kako je naveo, državne pomoći desetini rivala u vrijednosti od najmanje 30 milijardi evra.

Na pomoć svojim najvećim prevoznicima, zasad u iznosu od 30 milijardi evra, odlučile su sa vlasti SAD, Njemačke, Francuske, Holandije. Španije, Austrije... a pomoć je najavila i Srbija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE