• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada Rusije u BiH: Odbijamo zlonamjerne insinuacije o ruskoj pomoći

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ambasada Rusije u BiH oglasila se danas u vezi onemogućavanja ulaska ruske medicinske ekipe u BiH u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

 Ambasada Rusije u BiH: Odbijamo zlonamjerne insinuacije o ruskoj pomoći Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ocijenili su da se došlo u situaciju da “politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti”.

Njihov dolazak u Mostar tražio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je od vlasti na bh. nivou tražio da dopuste ulazak ruskog vojnog tima u BiH s obrazloženjem kako bi oni trebali pomoći u suzbijanju epidemije korona virusa.

"Sa nedoumicom pratimo reakciju nadležnih organa BiH na našu molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbjeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza BiH. Ne može se reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže, postao talac političkih kontradikcija. Razvija se situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti," saopštili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Dodaju da je “paradoks u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć, još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku”.

"Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je „svaka pomoć dobrodošla“. Dakle, ispada da ipak nije? Insinuacije da ruski medicinski radnici stižu „iz sasvim drugih razloga“ odbijamo, smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne, koje nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine," poručili su iz ruske ambasade.

Podvučeno je da “nikome ništa ne nameću”.

"Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje te da dopusti stručnjacima da rade ono što moraju u sadašnjoj situaciji, odnosno da spasavaju živote bez ikakvog povezivanja sa entitetima, nacionalnom pripadnosti, te ličnim preferencijama," zaključili su iz Amabasade Rusije u BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE