• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici Srpske: Ostati na putu antifašističke prošlosti

Autor mondo.ba/SRNA

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su građanima 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

 Zvaničnici Srpske: Ostati na putu antifašističke prošlosti Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, naglasivši da je 9. maj 1945. godine jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji, jer je na taj dan poražena ideologija terora koja je širom Evrope i svijeta sijala zlo i smrt.

"Srbi treba da budu ponosni na svoju antifašističku prošlost i što smo zajedno sa drugim pravdoljubivim i slobodarskim narodima dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Drugi svjetski rat mračni i tragični period u istoriji čovječanstva koji treba svima da bude vječna opomena da se takvo zlo više nikada ne ponovi, ali i da nikada ne smijemo da zaboravimo sve žrtve koje su pale za slobodu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Možda će vas zanimati

"Moramo svi zajedno ostati na putu naše antifašističke prošlosti i braniti zajedničke vrijednosti kao što su mir, sloboda i demokratija i boriti se za bolji i pravedniji svijet s ciljem ljepše i svjetlije budućnost naših pokoljenja", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima Republike Srpske povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dana Evrope.

Cvijanovićeva je istakla da pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kada je slomljena ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća u cjelokupnoj ljudskoj istoriji.

"Ponosni smo što smo, kao jedna od pobjedničkih nacija, dali doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu, mir i toleranciju", naglasila je predsjednik Republike.

Ona je navela da je ovo ujedno i dan koji upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obavezuje na izgradnju mira i stabilnosti, zarad budućih generacija, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Izražavamo duboko poštovanje i zahvalnost svim rodoljubima i antifašistima koji su za slobodu dali ono najvrednije, svoje živote, za stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta", dodaje se u čestitki.

Cvijanovićeva je poručila da će Republika Srpska nastaviti da se razvija na slobodarskim idejama antifašizma i očuvanja evropskih načela slobode i demokratije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te poručio da je srpski narod dao nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi.

"Na današnji dan, 75 godina nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu, sa velikim pijetetom se prisjećamo svih žrtava fašizma i nacizma, najvećih ideoloških prijetnji novijeg doba, a naročito stradanja srpskog naroda, koji je antifašističkoj borbi dao nemjerljiv doprinos", naveo je Višković.

On je naglasio da stradanje srpskog naroda služi kao opomena na užase koje je fašizam sa sobom donio i opominje nas da se takva zlodjela više nikada ne ponove.

"Naša kolektivna dužnost je da, iz poštovanja prema našim precima, neizostavno i dostojno obilježavamo ovaj praznik i baštinimo vrijednosti proistekle iz antifašističke borbe", istakao je Višković, koji je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope čestitao u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, poručivši da je srpski narod dao ogromnu žrtvu i nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma i izgradnji evropskog demokratskog sistema vrijednosti.

"Slobodarski srpski narod je odlučno i hrabro ustao protiv fašističkog i nacističkog zla. U toj borbi, naš narod je je stradao mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu. Ponosni smo na naše hrabre pretke koji su dali živote za slobodu našeg i ostalih naroda", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da se, sa posebnom tugom i pijetetom, treba sjetiti svih ubijenih u antifašističkoj borbi, strijeljanih i mučenih do smrti u sistemima koncentracionih logora Jasenovac, Stara Gradiška, Jadovno, Pag i u drugim mučilištima na području Nezavisne Države Hrvatske, te bačenih u jame i ubijenih staraca, žena i djeca na kućnom pragu, saopšten je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

"Svi oni su ubijeni samo zato što su bili - Srbi! Ubijeni su i mnogi Jevreji, Romi i ostali antifašisti. Naša obaveza je da njegujemo antifašističke vrijednosti i čuvamo sjećanje na heroje koji su pobijedili fašizam i nacizam, najveće pošasti čovječanstva u 20. vijeku i izborili se za slobodu i pravedniji, humaniji i bolji svijet", istakao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je istakao da se mora sistemski, naučno i institucionalno susprostaviti sve učestalijim pokušajima revizije istorije i nepriznavanju zločina nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu radi ostvarivanja političkih ciljeva.

"Zato je od izuzetne važnosti to što Republika Srpska i Republika Srbija zajedno obilježavaju dane sjećanja na srpske žrtve u proteklim ratovima na ovim prostorima i podsjećaju nove generacije na važne istorijske događaje za srpski narod u cjelini kako bi se gajila kultura sjećanja zasnovana na principima istine, pravde i pomirenja", zaključio je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. 

Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj je dan kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE