• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jerinić za Mondo: Materijalne štete su nadoknadive, životi nisu

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Nakon šeste godišnjice katastrofalnih poplava koje su zahvatile Doboj i u vrijeme kada se cijeli svijet bori sa pandemijom koronavrisua razgovarali smo sa gradonačelnikom Doboja, Borisom Jerinićem.

 intervju Boris Jerinić Doboj Izvor: Grad Doboj

Doboj je grad koji je najviše stradao u katastrofalnim poplavama 2014. godine, pa Jerinić uporedio to iskustvo i današnju borbu protiv virusa i naveo kako će se Doboj izboriti štetama koje je COVID-19 nanio privrednicima kojima je skoro dva mjeseca bio zabranjen rad.

Takođe, bivši poslanik Srpske demokratske stranke koji je nakon izbora 2018. godine ''promijenio dres'' i zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Doboja, Obrenom Petrovićem, prešao u SNSD, rekao je i da li se planira kandidovati za gradonačelnika Doboja na predstojećim Lokalnim izborima. 

Možda će vas zanimati

Doboj su prije šest godina pogodile velike poplave. Grad se proteklih godina oporavljao od te nepogode. Kako je to iskustvo doprinijelo u ovoj borbi protiv virusa i posljedica epidemije?

Sve nepogode su teške na svoj način i nažalost posljedice su neminovne. Za razliku od 2014. godine kada je zaista bilo teško krenuti iznova, motivisati građane da ponovo počnu stvarati sve ono što su imali do juče, a voda im je odnijela, danas, kao i cijeli svijet se borimo sa nevidljivim neprijateljem te nam je važno samo jedno, sačuvati ljudski život. Nažalost i 2014. godine, oni milionima mjereni gubici nisu bili vrijedni, samo su vrijedni bili životi. Nažalost, 11 ih je stradalo u vodenoj stihiji. Nema materijalne štete koja se ne može nadoknaditi, samo život nema cijenu. Zato sam neizmjerno zahvalan i ponosan na sve one građane koji su svjesni i opasnosti i rizika koji nosi virus korona, te su poštovali i poštuju sve mjere zaštite.

Ponovo su počeli sa radom ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni... Koliki je pad prihoda kod privrednih subjekata koji nisu radili dva mjeseca, a kakve štete očekujete po cijelu dobojsku privredu i koje mjere su planirane kako bi se šteta umanjila?

Pad prihoda subjekata koji zbog ograničenja rada usljed novonastale situacije nisu mogli da ostvare dobit u okviru svojih djelatnosti je izvjesno. Međutim, pored mjera Vlade Republike Srpske, grad Doboj je donio program mjera koje su usmjerene na ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave bolesti COVID-19. Skupština grada Doboja je usvojila odluku kojom je raspisan javni poziv poslovnim subjektima, a predmet javnog poziva jeste dodjela subvencija poslovnim subjektima, oslobađanje zakupnine zakupcima poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Gradom kao i subvencionisanje troškova isporuke toplotne energije poslovnim subjektima. Tu je i niz olakšica usmjerenih ka fizičkim licima, građanima. Odmah po uvođenju vanrednog stanja građani su oslobođeni plaćanja parkinga na teritoriji Grada te su angažovana novčana sredstva za pomoć penzionerima, takodje otvoren je račun posebnih namjena za finansiranje nabavke opreme i pomoći JZU Bolnica Sveti aposol Luka Doboj i JZU Dom zdravlja Doboj.

Hoće li  planirani projekti u Doboju biti realizovani ili će ipak neki, zbog gubitaka u privredi, biti usporeni?

Grad Doboj će nastaviti sa svim najavljenim projektima. U toku su mnogobrojni započeti kapitalni projekti kod kojih postoji mogućnost prolongiranja određenih vremenskih rokova ali oni nikako neće biti stopirani.

Da li ćete biti kandidata za gradonačelnika Doboja na predstojećim lokalnim izborima?

S obzirom na trenutnu situaciju, neizvjesnost i da je održavanja izbora upitno, Gradski odbor SNSD nije ni ušao u proceduru kandidovanja kako pozicije gradonačelnika tako ni odborničke liste. Smatram da je zbog toga rano govoriti o kandidatima i gradonačelnika i odborničke liste. Gradski odbor SNSD Doboj je najveća politička partija te sa najvećim brojem edukovanih i sposobnih kadrova za sve pozicije a kandidat će biti onaj ko dobije podršku Gradskog odbora i onaj ko bude mogao da se nosi sa samom pozicijom te da uspješno provodi odluke i politiku GrO SNSD Doboj. Sve odluke sam do sada provodio i tako namjeravam da nastavim. Cilj nam je da započete projekte infrastrukture uspješno završimo, uključujući i dodjelu stanova mladim bračnim parovima sa namjerom da grad Doboj ne bude samo mjesto koje stvara uspomene već grad u koji se dolazi sa ciljem ostanka, zapošljavanja i stvaranja porodica.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE