• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Ne može Savjet ministara određivati šta će FBiH s parama MMF-a

Autor SRNA

Član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je da 330 miliona evra od MMF-a treba rasporediti po zakonu i Ustavu i da Savjet ministara ne može naređivati način raspodjele sredstava u Federaciji BiH.

 Izetbegović: Ne može Savjet ministara određivati šta će FBiH s parama MMF-a Izvor: Fena/ Hazim Aljović

"Ne može Savjet ministara naređivati FBiH način raspodjele sredstava. To je definisao federalni Parlament. Sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno", rekao je novinarima Izetbegović, koji je i predsjednik SDA.

On kaže da mu nije jasno čemu dalje ovakav kapric. "Osim ako je riječ o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Savjet ministara", dodao je Izetbegović.

On smatra da nije problem da lokalni izbori budu prolongirani mjesec dana, ali da ne bi trebalo više od toga.

"Nadam da će do kraja maja Savjet ministara usvojiti budžet i da ćemo imati sva sredstva za izbore. Ne znam šta toliko čekaju i za toliko vremena su to mogli da urade", rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Izetbegović je istakao da su lokalni zvaničnici približili stavove, ali da problemi još postoje i da je u Mostaru potrebno birati i zamjenika gradonačelnika.

"U Mostaru se mora zajednički raditi i ne smije se desiti da jedna strana zavlada nad drugom ili trećom", dodao je Izetbegović.

On je rekao da je danas imao sastanak sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao i da je evidentna saradnja SNSD-a i HDZ-a.

"Sa Čovićem sam razgovarao da u BiH nikada ne treba praviti koaliciju dvojice ili trojice. Smatram da treba uključivati i četvrtog jer u BiH postoje oni koji su građanske stranke i SDA ima u pojedinim segmentima sa tom građanskom opcijom", naveo je Izetbegović.

On je istakao da se u BiH ne uspijeva izaći iz začaranog kruga.

"Imamo prijedlog izbora sudija Ustavnog suda koji nije usaglašen sa SDA, a Čović prigovara što nema prave koalicije između HDZ i SDA", naveo je Izetbegović.

On kaže da na putu ka EU ne zna da li će otići strane sudije, ali hoće OHR.

"Ali, to neće biti sve dok u BiH imamo snage koje prijete njenoj cjelovitosti", poručio je Izetbegović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE