• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakirovo izvinjenje izazvalo osude u Federaciji!

Izjava Bakira Izetbegovića da se izvinjava ''za svakog nevino ubijenog čovjeka koga je ubila Armija BiH'' izazvala burne reakcije javnosti u FBiH!

 Bakirovo izvinjenje izazvalo osude u Federaciji! Izvor: MONDO

''Svaka nevina žrtva je jednaka'', rekao je Izetbegović za B92, uz ocjenu da su odnosi Srbije i BiH ''bolji poslije usvajanja Deklaracije o Srebrenici i posjete srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Srebrenici''.

Na ovu, za mnoge neočekivanu Izetbegovićevu izjavu i izvinjenje, promptno je reagovala ''intelektualna'' zajednica i udruženja žrtava u Federaciji BiH.

Kako prenose federalni mediji, dežurni dušebrižnici u FBiH pitaju se ''u čije se ime Izetbegović išao izvinjavati Srbiji?'', pri čemu, doduše, niko ne spori činjenicu da je u BiH tokom rata bilo zločina koje su činili pojedinci i da su stradali i nevini ljudi.

Profesor Fakulteta političkih nauka Nijaz Duraković tvrdi da mu ''potez Izetbegovića mlađeg'' liči na izjednačavanje, po principu ''smo svi krivi i svi smo ratovali''.

''Mali Izetbegović, očigledno, želi postati veliki državnik... Nije on baš taj koji se treba izvinjavati u ime države i naroda, a posebno Armije RBiH. Ne vidim koje su to njegove armijske kompetencije. To jeste, na određeni način, kopiranje, naročito Ive Josipovića i dijelom Borisa Tadića. Naravno, on nije format tog državnika kao što su ovi. Pomalo mi to djeluje ishitreno, otužno i degutantno'', rekao je Duraković za ''Dnevni avaz''.

S druge strane, akademik Muhamed Filipović ističe da na Izetbegovićev potez gleda izuzetno kritički, jer ''ovaj još nije ni inaugurisan u Predsjedništvo BiH.

''Predsjedništvo BiH još se nije sastalo i nije utvrdilo osnove nekakve zajedničke politike, a on već istupa s Josipovićem, odlazi u Beograd i daje izjave na koje nema pravo. Naš narod jedini je koji ima pravo dati ovlaštenje da se neko izvinjava", kaže Filipović, uz ocijenu da je Izetbegović ovim potezom pokazao "političku, psihološku i mentalnu nezrelost".

Izvinjenje, ali ujedno i priznanje da su pripadnici tzv. Armije BiH ubijali i nevine ljude, akademik Filipović doživljava kao izvinjenje Jevreja Nijemcima "zbog toga što je neki Jevrej tokom rata ubio nekog Nijemca".

Dušanka Majkić iz SNSD-a podržava izvinjenje novoizabranog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za svaku nevinu žrtvu Armije BiH, međutim ona ističe da ta izjava automatski ne znači da je došlo do promjene političkih stavova SDA.

"Nisam sklona da vjerujem na prvu izjavu, mada znam da je toj stranci stalo da popravi svoj rejting", rekla je Majkićeva za "Nezavisne novine".

Potpredsjednik Socijalističke partije Saša Čudić kaže da ta partija podržava politiku pomirenja.

"Aktuelni političari ne treba da budu nosioci prošlosti, već politike pomirenja i razvoja. Zato takvu politiku pozdravljamo, bez obzira od koga dolazi", rekao je Čudić.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže da je na sceni ono što je očekivano, a to je umjerenija politika Izetbegovića nego njegovog prethodnika Harisa Silajdžića.

"Na djelu je, ako ništa, onda barem retorički umjerenija politika Izetbegovića u odnosu na njegovog prethodnika", naveo je Ćuzulan.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, kaže da se ozbiljan političar, za što sebe smatra, uprkos lošem izbornom rezultatu, neće zalijetati na takve izjave.

"Sto puta je lakše reći nego učiniti. Treba sačekati malo i vidjeti šta je Izetbegović stvarno mislio. U posljednje vrijeme, a što je za pohvalu, evidentno je da Izetbegović daje umjerenije izjave", rekao je Nagradić i dodao da ne treba zaboraviti da je on potomak političara koji je "jedno govorio ujutro, a naveče radio nešto sasvim drugo".

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da podržava taj Izetbegovićev čin isključivo kao njegovu individualnu stvar, a ne kao stav zvaničnih institucija.

"To je sad kao postao jedan trend, došla je neka sezona izvinjavanja. Na sve strane se ljudi nešto izvinjavaju. Podržavam institucionalno poštivanje žrtava i institucionalno kažnjavanje krivaca, a pojedinačne izjave stvar su ličnih političkih ili drugih potreba", rekao je Belkić.

Velimir Jukić iz HDZ BiH rekao je da ta stranka podržava okretanje ka budućnosti.

"Nisam upoznat sa tom njegovom izjavom pa je ne mogu ni komentarisati. Mislim da treba objektivno sagledati prošlo vrijeme, ali se moramo okrenuti budućnosti. Izvinjenje jeste na neki način poklanjanje žrtvama i okretanje ka budućnosti", rekao je Jukić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE