• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negodovanje zbog puštanja Jurišića

Odbor za odbranu slobode i prava Udruženja književnika Srbije negodovao zbog ukidanja presude Iliji Jurišiću.

 Negodovanje zbog puštanja Jurišića Izvor: MONDO

Odbor za odbranu slobode i prava Udruženja književnika Srbije negodovao je zbog odnosa vlasti u Beogradu prema srpskim žrtvama i ukidanja presude od 12 godina zatvora bivšem tuzlanskom ratnom čelniku Iliji Jurišiću za zločin nad vojnicima JNA u "tuzlanskoj koloni".

U saopštenju, koje je potpisao član ovog odbora Predrag Dragić Kijuk, navodi se da je Jurišić "naredio napad i rukovodio masakrom nad kolonom jugoslovenske vojske, koja se, prema dogovoru mirno povlačila iz Tuzle 15. maja 1992. godine".

Kao dokaz za postojanje dogovora u tekstu se ukazuje na dokument Predsjedništva SFRJ, 5-30, od 27. aprila 1992. godine i Odluku v.d. saveznog sekretara za odbranu, 340-1, od 10. maja 1992. godine.

U koloni su pretežno bili mladići na odsluženju vojnog roka, ali to nije spriječilo, kako se navodi u saopštenju, srbofobične marodere, pa je u napadu stradalo više od 100 vojnika (više od 50 ubijeno, a isto toliko ranjeno).

"Zna se da su pripadnici muslimanske paravojske, koji su izveli napad, na licu mesta ubijali ranjenike koji su mogli da prežive, a odvodili u bolnicu samo one za koje su pretpostavljali da im nema spasa", navodi se u tekstu.

Napadom i čitavom operacijom, dodaje se, komandovao je Jurišić koga je Apelacioni sud u Beogradu pustio na slobodu ukidanjem ranije presude zbog "nedostatka dokaza".

Ovaj odbor naveo je da je prenebregnuta "Direktiva o odbrani BiH" od 14. aprila 1992. godine, kojom se objavljuje rat jedinicama legitimne JNA.

"Nesumnjivo nije reč o koincidenciji što je Ilija Jurišić oslobođen baš uoči dolaska američkog državnog sekretara Hilari Klinton (12. oktobar 2010.), niti je neobično što je, 48 sati pre Jurišićevog puštanja iz zatvora, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izrazio nadu da će Boris Tadić `ispuniti ono što mu je obećao`", istaknuto je u saopštenju.

Odbor je ocijenio da "državno rukovodstvo Srbije ne samo da podržava antisrpsku međunarodnu politiku, već je i svoje sudstvo stavilo u njenu funkciju".

U saopštenju se dodaje da se u Tuzlu, u kojoj je živjelo 130 000 Srba, poslije rata vratilo samo četiri odsto srpske populacije.

Odbor za odbranu slobode i prava Udruženja književnika Srbije čine Predrag Dragić Kijuk, Radoslav Bratić, Milovan Vitezović, Gojko Đogo, Mirko Zurovac, Petar Pajić, Duško M. Petrović, Slobodan Rakitić i Radomir Stojanović.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je, zbog nedostatka dokaza, ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić osuđen zbog naređivanja napada na kolonu JNA u Tuzli, kada je ubijen najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ranjeno.

Jurišiću je tada ukinut pritvor, pa je on odmah pušten na slobodu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE