• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smjene i ostavke: Partijsko pozicioniranje prije lokalnih izbora

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo turbulencija na političkoj sceni u BiH. S obzirom da je ovo izborna godina raspitali smo se koliko u ovim potezima ima političke kombinatorike i pregrupisavanja, koji su aktivirani približavanjem izbora.

 Smjena Lejle Rešić SNSD DNS politika Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Na nivou BiH, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić, podnio je ostavku nezadovoljan odnosom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i stranke SDA prema ilegalnom dolasku stranaca iz Pakistana u BiH. S druge strane ovo će imati veliki uticaj na politički mozaik u Federaciji BiH i u zajedničkim institucijama. U Republici Srpskoj, zbog političke kombinatorike u Prijedoru gdje je DNS obnovio većinu sa SDS, iz Vlade RS smijenjena je ministar Lejla Rešić (DNS). 

Novu stranku u Bijeljini ima dugogodišnji funkcioner SDS i gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, koji je zvanično u koaliciji sa SNSD. Ovo su samo najzvučniji primjeri političkih igrarija dok se iščekuje da li će ili neće biti izbora koje je CIK odgodila za novembar.

Možda će vas zanimati

S obzirom da je ovo izborna godina raspitali smo se koliko u ovim potezima ima političke kombinatorike i pregrupisavanja, koji su aktivirani približavanjem izbora.

"Prestrojavanja pred izbore su brojna, mnogi se nastoje što bolje pozicionirati da bi osvojili vlast. Neki opozicionari će preći u redove onih koji su na vlasti, a unutar stranaka je borba da se osvoji mjesto na listi. Ostavke i smjene dođu kao raščišćavanje odnosa. Neke su kolateralna šteta, kao što je bio slučaj sa Lejlom Rešić. Nju nisu smijenili zbog rada već zbog narušenih koalicionih odnosa i to je najlošija poruka koju smo kao građani dobili," istakla je Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, te dodala da je ovo potvrda da se ljudi imenuju, ali i smjenjuju po partijskom ključu, a ne prema kompetencijama i rezultatima rada.

Topićeva napominje da smo vidjeli i "sječu" direktora škola, koji će biti smijenjeni u Prijedoru.

"Dakle, bitka je nemilosrdna, a stranke daju spiskove onih koji se zapošljavaju, kao i onih koji se smjenjuju. Partije i uglavnom njihovi lideri raspoređuju plijen, koji je u zadnje vrijeme usljed bahatosti, javan i kao takav nametnut kao društveno prihvatljiv," primjećuje je Topićeva.

Novinar iz Banjaluke, Slobodan Popadić, kaže da je predizborno "pretumbavanje" ustvari pozicioniranje političkih partija u susret lokalnim izborima.

"SNSD sada ima zahtjev, a to je da se ni po koju cijenu u lokalu ne smije ići u koalicije s partijama opozicionog bloka sa republičkog nivoa. Ranije je to bila preporuka da gdje se može na lokalu, ne ide sa opozicijom, a tamo gdje se mora - u redu. Mislim da je to bolja opcija jer na lokalu imate druge probleme i odnose sa ljudima nego što je to na nivou RS. Drugo, nije dobro da se na nivo opštine i grada preslikava politika sa nivoa republike," kaže Popadić.

Popadić smatra da se ovo može tumačiti i kao jedna vrsta pokazivanja slabosti od strane SNSD, jer da su oni, kako kaže, "zaista toliko jaki" i da je opozicija "stvarno toliko nebitna i nejaka" onda njima uopšte ne bi bilo važno da neko na lokalu uđe u koaliciju sa SDS-om ili PDP-om.

Očigledno je, ističe naš sagovornik, da se pokušava na vrijeme, nekoliko mjeseci pred izbore, osigurati što bolja pozicija u vidu ultimatuma SNSD-a prema koalicionim partnerima.

"Mislim da je epicentar tog zahtjeva upućen prema DNS-u i prema Prijedoru, s namjerom da se konačno uzme Prijedor od njih i da se zada taj završni udarac DNS-u jer je za njih Prijedor strateški, emotivno i politički važan, kao grad u kojem su nastali. Kao što vidimo, smijenjena je ministarka Rešić, koja dolazi iz Prijedora, a koliko imamo priliku da čujemo, novi ministar je iz Banjaluke. Ako je zamjena jednog ministra drugim, cijena da DNS zadrži Prijedor, onda im je to dobar potez. SNSD je tu javno pokazao da može da smijeni koga hoće, ali nisu postigli da DNS u Prijedoru podrži njihovog kandidata," naglasio je Popadić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE