• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara BiH odobrio: 250 miliona evra pomoći EU za BiH

Autor mondo.ba, agencije

Savjet ministara donio je Odluku o izmjeni Odluke o uspostavljanju Komisije za evropske integracije, što je jedan od evropskih uslova, a usvojena je Inicijativa o zaključivanju Memoranduma s EU u vezi s pomoći za BiH od 250 miliona evra.

 Savjet ministara BiH odobrio: 250 miliona evra pomoći EU za BiH Izvor: FENA

Na današnjoj sjednici Savjet ministara usvojio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Evropske komisije, koja predstavlja EU i BiH, u vezi sa Sporazumom o zajmu između EU, kao zajmodavca, i BiH, kao zajmoprimca, Centralne banke BiH kao agenta za plaćanje zajmoprimca.

Prijedlogom je predviđena makrofinansijska pomoć EU za BiH od 250 miliona evra vrlo povoljnog zajma za prevazilaženje posljedica uzrokovanih virusom korona, sa alokacijom sredstava na Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/, dok će tačna alokacija sredstava biti dogovorena tokom pregovora.

Možda će vas zanimati

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za GrCF2 V2- Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo, u iznosu od osam miliona evra.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog ugovora o grantu između BiH i EBRD-a za GrCF2 V2 – Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo, koji se odnosi na investicioni grant iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan /REEP/, vrijedan dva miliona evra.

Sredstva zajma i granta u ukupnom iznosu od 10 miliona evra biće utrošena za uvođenje mjera energetske efikasnosti u približno 40 javnih zgrada u Kantonu Sarajevo - škole, bolnice, vrtiće i javne zgrade od opšteg interesa, što praktično znači da će realizacijom projekta u ovim zgradama biti efikasnije i čistije grijanje, bolja izolacija te osvjetljenje.

Rok otplate zajma je 13 godina uz tri godine grejs perioda, a njegova i alokacija granta je FBiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine.

Očekuje se da ovaj projekat bude završen do 20. oktobra 2023. godine.

Nacrti ovih ugovora sa osnovama za njihovo zaključivanje biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara donio je odluku o usvajanju Strategije razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2020-2025. godine, s ciljem jačanja transparentnosti i javnosti rada institucija.

Strategija razvoja sistema internih finansijskih kontrola u institucijama BiH potvrđuje opredjeljenje Savjeta ministara za dalje jačanje preduslova za zakonski usklađeno, efikasno, transparentno i odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Strategiju prati Akcioni plan za njeno sprovođenje koji sadrži mjere i aktivnosti koje je potrebno realizovati, rezultate koje treba dostići, indikatore, nosioce aktivnosti i rokove za realizaciju mjera od 2020. do 2022. godine. Akcioni plan biće ažuriran na osnovu evaluacije efekata sprovedenih mjera u ovom periodu.

Za realizaciju mjera iz Akcionog plana Strategije odgovorni su Centralna harmonizaciona jedinica Ministarstva finansija i trezora i institucije BiH koje su određene kao nosioci aktivnosti. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE