• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o virusu korona: Moguće je da se neke mjere zaštite dodatno ojačaju

Autor ATV/mondo

Predsjednik SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke govorio je o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i poručio da je moguće da se neke mjere zaštite dodatno ojačaju.

 Dodik o koronavirusu moguće restriktivne mjere Izvor: Srna/Katarina Panić

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je u naredna dva dana sjednicu Republičkog štaba za vanredne situacije i novu procjenu epidemiološke situacije u Srpskoj.

Dodik je naglasio da je moguće da će se neke mjere zaštite dodatno ojačati zbog povećanog broja zaraženih.

Možda će vas zanimati

"Isto tako treba reći da broj zaraženih nije one težine kao što je to bilo na početku i da je snaga samog virusa nešto manja, ali jeste zabrinjavajuća sa stanovišta broja zaraženih ljudi", istakao je Dodik.

On je ponovio da je jedini način suprostaviti se virusu samodisciplina i pridržavanje mjera zaštite koje saopštavaju stručni organi.

"U tom pogledu apsolutno nema zamjene za takvo jedno ponašanje, inače ćemo morati preduzimati restriktivne mjere", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je dodao da neke zemlje u okruženju reaktviraju određene mjere, Crna Gora ponovo zatvara granice, to čini i Hrvatska.

"Vidjećemo na koji način ćemo se odnositi prema tome, nije korektno i nije fer da granice BiH budu otvorene za građane Hrvatske, a da građani BiH ne mogu da preko Hrvatske ili Slovenije da idu dalje. Naš princip u tom pogledu će biti da se pokuša napraviti neka vrsta reciprociteta i da granice budu jednako otvorene ili zatvorene za sve", rekao je Dodik.

On je naveo da postoji zabrinutost sa stanovišta činjenice što se virus održava i da to nije specifičnost koju ima Republika Srpska.

Dodik je naveo da Srpska ne slijedi nikog kada je riječ o tome, te je napomenuo da je prva preduzela najrigoroznije mjere u borbi protiv širenja virusa korona.

"Nemojte misliti da to nećemo učiniti čim osjetimo ili budemo dovoljno uvjereni da virus korona svojim širenjem ugrožava živote ljudi. Stručnjaci kažu da virus korona nije te snage da je masovno opasan. Ja to ne znam, može se dogoditi sutra da jeste. U tom pogledu Izvršni komitet SNSD-a je naglasio da je neophodno okupiti sve stručne snage da daju procjenu i ono što oni kažu, mi ćemo se tako i ponašati", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ne robuje nikakvom modelu, već da samo pokušava da zaštiti svoje građane.

Srpska je, prema izvještajima koji su predočeni, kaže, obezbijedila dovoljno medicinskog materijala i opreme koji prate epidemiju.

"Kada je riječ o zaštitnim maskama, možemo da budemo mirni nekoliko mjeseci, a trajno smo riješili pitanje respiratora. Svi respiratori koje smo nabavili u periodu pandemije virusa korona su u Srpskoj. Neki su još po carinskim skladištima i čeka se njihovo carinjenje. Nijedan nije uplaćen, a da nije stigao u Srpsku", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska ima dovoljno potencijala u tom pogledu, a da li će karantini biti ponovo otvarani ili neće, to će predočiti stručnjaci iz te oblasti.

Budući da ima zahtjeva za određene aktivnosti, kao što su svadbe i drugo, Dodik smatra da će doći do proširenja broja lica koja mogu da se nađu u zatvorenom prostoru, možda oko 200 uz predizimanje svih mjera, među kojima je nošenje zaštitne maske, dezinfekcija i ostalo.

O tome će, kaže on, odlučivati Republički štab za vanredne situacije koji će održati sjednicu sutra ili u utorak, 23. juna u Banjaluci.

Dodik je naveo da je prethodne noći je u Banjaluci kažnjeno 56 vlasnika vlasnika objekata, ali da je to stvar inspekcije.

"Mora se obezbijediti da se poštuju mjere odnosno da ugostiteljski objekti poštuju radno vrijeme do 23.00 časa. Da li je bilo 60 objekata i da li pet objekata nije obuhvaćeno, pozivam onog ko može da ima relevantne podatke da to i predoči nadležnim institucijama", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je prva mjera novčana kazna, a kasnije će biti zabrana rada objekta koji se ne bude pridržavao mjera. 

U Republici Srpskoj danas je prijavljeno 35 novozaraženih virusom korona.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE