• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK prijavio zloupotrebe izbornog procesa: Prijavljene umrle osobe

Autor SRNA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH uputila je danas poziv Tužilaštvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene potrebnih informacija s ciljem zaštite izbornog procesa za ovogodišnje lokalne izbore.

 CIK prijavio zloupotrebe izbornog procesa: Prijavljene umrle osobe Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Sergey Tinyakov

Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule, saopšteno je iz CIK-a.

U saopštenju je napomenuto da se ulažu značajni napori radi sprečavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti CIK-a BiH.

Odredbama Izbornog zakona BiH propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i funkcioneri u BiH i diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za sprovođenje izbora.

"S tim u vezi CIK BiH apeluje da sve institucije u okviru svoje nadležnosti preduzmu potrebne aktivnosti s ciljem što bolje međusobne saradnje i podrške kako bi svi počinioci krivičnih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku", navedeno je u saopštenju.

Centralna izborna komisija BiH poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste CIK i nadležne istražne organe.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE