• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bisera Turković doktorirala u američkoj ''fabrici diploma''?

Autor SRNA

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković stekla je 1995. godine doktorat na američkom univerzitetu "Pacifik vestern". Ova ustanova je kasnije zatvorena i proglašena ''fabrikom diploma.''

 Bisera Turković fabrika diploma doktorat Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Pacifik vestern" je nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da je riječ o neakreditovanoj "fabrici diploma", koji je "fantomska zvanja" izdavao američkim vladinim službenicima, pišu "Nezavisne novine".

List navodi da je "Pacifik vestern" djelovao na lokacijama na Havajima, u Kaliforniji i Luizijani, a da je Revizorska kancelarija Vlade SAD sprovela 2004. istragu o svim obrazovnim institucijama u Americi, u kojoj Fakultet koji je pohađala Turkovićeva ima zapaženo mjesto.

Pročitajte i ovo



"Odbor za vladine poslove američkog Senata je na osnovu tog izvještaja čak i organizovao javno saslušanje. Revizorska kancelarija i Senat su `Pacifik vestern` univerzitet označili kao `fabriku diploma`. Naime, kako stoji u izvještaju, Vlada SAD je angažovala skrivenog agenta da se `upiše` na program `Pacifik vestern` univerziteta", navode "Nezavisne novine".

U izvještaju, koji se lako može pronaći na internetu, navedeno je da "Pacifik vestern" ne traži da studenti prisustvuju predavanjima, a prikrivenom agentu je osoblje "fakulteta" objasnilo da se diplome dodjeljuju na osnovu "životnog iskustva".

Agentu je bez ustezanja čak ponuđen i cjenovnik da odmah izabere željenu diplomu.

"Našem agentu su na `Pacifik veastern` univerzitetu ponuđene diplome `diplomirani naučnik` za 2.395 dolara, `master diploma za poslovnog administratora` za 2.395 dolara i doktorat za 2.595 dolara. Rukovodstvo škole je našem agentu objasnilo da njihov posao nije da upisuju studente za pojedinačne studijske programe niti to omogućavaju. Umjesto toga, zatražili su punu uplatu za dobijanje željenog zvanja", naglašeno je u izvještaju.

Razlog što je američka vlada istraživala ovaj fakultet je to što je utvrđeno da su čak 463 zaposlenika američke savezne administracije stekla "diplome" na "univerzitetima" poput "Pacifik vesterna", a mnogi od njih su čak uspjeli obezbijediti stipendije za "studiranje" na trošak poreskih obveznika.

Zanimljivi su, međutim, i ostali podaci o biografiji Turkovićeve na stranici Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, pišu "Nezavisne novine" i kao primjer navode da je istaknuto da je ona 2007. godine dobila "priznanje za podršku Colabrative Reverend Tomas Wirsh i David C. Tomas", ali banjalučki list nije uspio verifikovati da ovakva institucija ili organizacija postoji u Americi.

"Možda je razlog za to što su pojedine riječi pogrešno napisane, odnosno sadrže nekoliko krupnih pravopisnih grešaka", navode "Nezavisne", koje nisu uspjele stupiti u kontakt sa Turkovićevom ili nekim iz Ministarstva da bi provjerili navode o spornoj diplomi.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE