• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakve diplome imaju ministri u Vladi RS: Ko je pravnik, a ko novinar?

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Provjerili smo koje diplome imaju ministri u Vladi RS prema zvaničnim podacima sa sajta Vlade Republike Srpske.

 Diplome ministara u Vladi RS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žuranlistika, gdje je, kako stoji na zvaničnoj stranici ministarstva na čijem je čelu, trenutno i student postdiplomskih studija na smjeru „Diplomatija u savremenom svijetu“.

Magistarsku tezu radi ne temu “Javnost u ekonomskoj diplomatiji BiH kao način promocije bh privrede”. 

Govori engleski jezik i posjeduje solidno poznavanje italijanskog i njemačkog jezika. 

U Prijedoru, gdje je i rođena, završila je osnovnu školu i Gimnaziju. 

Dugo godina je radila kao novinar i urednik u brojnim medijima u BiH. 

Anton Kasipović, ministar pravde RS rođen je u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu i diplomirano na Pravnom fakultetu. 

Od 2006. do 2013. godine je obavljao funkciju ministra prosvjete i kulture u Vladi RS. 

Rješenje o imenovanju na funkciju ministra u Ministarstvu pravde dobio je 29.12. 2014. godine, kada je imenovan od strane tadašnje predsjednice Vlade RS, Željke Cvijanović.

Kasipović je bio i dugogodišnji novinar, urednik i direktor u nekoliko medija u BiH.

Anton Kasipović i Zora Vidović
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Zora Vidović, ministar finasija RS je osnovnu školu i gimnaziju završila u Srpcu, a Ekonomski fakultet 1978. godine u Beogradu. 

Dva mandata je bila poslanik u Narodnoj skupštini RS, a od 2011. godine, do preuzimanja mandata ministra finansija, bila je direktor Poreske uprave RS. 

Radila je kao finansijski rukovodilac u preduzeću “Stirokart” Srbac, bila je direktor Uprave prihoda u Srpcu, kao i direktorica još nekoliko banaka i preduzeća. 

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci na Odsjeku žurnalistika. Magistrirala je Produkciju dramskih umjetnosti i medija na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu, gdje pohađa 3. godinu doktorskih studija na Odsjeku Menadžment kulture i medija. 

Bila je direktor televizije Republike Srpske, nakon čega je rukovodila Direkcijom za marketing “Optima grupe”. Obavljala je poslove savjetnika ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS. 

Na lokalnim izborima 2016. godine je izabrana za odbornika Skupštine grada Banjaluka, a potom je imenovana za načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku. 

Za poslanika u Narodnoj skupštini RS izabrana je 2018. godine, a u decembru iste godine je odlukom NS RS izabrana za ministra prosvjete i kulture RS. 

Natalija Trivić
Izvor: FENA

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske osnovnu i srednju tehničku školu završio je u Bihaću. Višu, a zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova završio je u Banjaluci, kao i postdiplomske studije, te je stekao zvanje magistra državno-pravnih nauka. 

Tokom 29 godina radnog iskustva obavljao je poslove u SUP SRBiH, CSB Sarajevo i CSB Bihać. 

Od 1992. godine u MUP-u RS je radio na različitim poslovima, od policajca do različitih rukovodnih pozicija sve do 2005, kada prelazi u Gradsku upravu Banjaluka gdje ostaje do 2014. godine. U periodu od 2015. do 2018. godine obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi RS. 

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je osnovnu školu i Gimnaziju završio u Banjaluci, a  2004. godine je završio i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci. 

Dodatnu edukaciju iz porodične medicine završio je 2007. godine, a specijalizaciju iz epidemiologije 2015. godine. Master tezu u okviru master studija „Ljudski resursi u zdravstvu“ odbranio je u okviru programa Kil Univerziteta u Velikoj Britaniji, 2010. godine. 

Po završetku fakulteta, kao doktor medicine, radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ u službama porodične medicine i hitne medicinske pomoći, nakon čega j2007. godine, karijeru nastavlja na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. 

Od maja 2018. godine obavljao je funkciju ministra nauke i tehnologije RS, te od oktobra 2018. godine, po ovlašćenju predsjednice Vlade i funkciju ministra prosvjete i kulture. 

Sonja Davidović (prva s lijeve strane), Natalija Trivić, Alen Šeranić, Srebrenka Golić i Boris Pašalić
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS je završila Gimnaziju u Banjaluci, a nakon toga Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Pravosudni  isipit je položila 2012. godine, a prije dolaska  na čelo Ministarstva porodice, omladine i sporta, 11 godine je bila zaposlena u Ministarstvu prave RS. 

Petar Đokić, ministar rudarstva I energetike RS je osnovnu školu završio u Brčkom, a srednju školu unutrašnjih poslova u Sarajevu, dok je, prema podacima sa zvanične stranice Vlade RS, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao u Beogradu. 

Radio je u organima unutrašnjih poslova u Brčkom, gdje je, kako je navedeno, obavljao značajne političke funkcije. Obavljao je dužnodsti člana Izvršnog odbora Skupštine opštine Brčko, a u više mandata je bio i odbornik Skupštine opštine Brčko. 

O diplomi ministra Đokića:

Đokić je obavljao i dužnosti u Komeserijatu za izbjeglice RS, a bio je i direktor i vlasnik privatnog trgovačkog preduzeća u Brčkom, kao i predsjednik Upravnog odbora Matičnog državnog preduzeća UNIS iz RS. 

Dva puta je biran za predsjednika NS RS u mandatima od 1997. do 2000. godine,  a u više saziva Narodne skupštine obavljao je i dužnost predsjednika Odbora za odbranu I bezbjednost. 

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Srednju ugostiteljsko-ekonomsku školu, smjer pravni tehničar završila je u Prijedoru, 1998. godine.

U preduzeću „ArcelorMittal Prijedor“, zaposlena je od 2008. godine, na poslovima imovinsko-pravnih i radnih odnosa, a vršila je i funkciju pomoćnika direktora za kadrovske, pravne i opšte poslove.

Služi se engleskim jezikom.

Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS je u Kozarskoj Dubici završio osnovnu i srednju školu. 

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1990. godine, smjer Opštenarodna odbrana, a  magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, smjer Savremena sociologija.

Vršio je dužnost načelnika odsjeka Ministarstva odbrane Republike Srpske, zatim načelnika za vojne evidencije u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, a od 2010. godine do imenovanja za ministra 2018. godine,  obavljao  dužnost pomoćnika ministra  u resoru boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata u Vladi Republike Srpske.

Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza RS je osnovnu školu završio u Loparama, a srednju Mašinsko-saobraćajnu  školu u Tuzli.

Univerzitetsku diplomu stekao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 1995. godine u zvanju diplomirani saobraćajni inženjer. Na istom fakultetu 2006. godine stiče akademsko zvanje diplomirani inženjer saobraćaja – master.

Magistrirao je 2011. godine na Saobraćajnom fakultetu u Doboju, Univerizitet Istočno Sarajevo, a 2015. godine je na istom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju na temu „Model za unapređenje transportne usluge u Poštama Srpske" i stekao zvanje doktora tehničkih nauka - oblast saobraćaja.

Od 1996. godine do 2000. godine bio je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a od 2000. godine do 2008. godine u Policiji Brčko distrikta, gdje je obavljao dužnosti komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Brčko, inspektora Unutrašnje kontrole, komandira Policijske stanice Brčko, komandira Jedinice opšte policije i komandira Jedinice saobraćajne policije.

Đorđe Popović
Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

U toku profesionalne karijere obavljao je i dužnost zamjenika direktora preduzeća „Proterm" Kostajnica, savjetnika zamjenika ministra transporta i komunikacija BiH, direktora Javne ustanove „Akademska i istraživačka mreža" Republike Srpske, direktora preduzeća „Rudnik i termoleketrana Ugljevik" i narodnog poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Angažovan je na Saobraćajnom fakultetu u Doboju u zvanju docenta, od jula 2016. godine.

Kao autor i koautor objavio je preko 20 radova na teme iz saobraćajnog inženjerstva u časopisima i zbornicima radova, udžbenik i priručnik.

Za ministra saobraćaja i veza Republike Srpske imenovan je u februaru 2020. godine.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS je osnovnu školu I gimnaziju završio u Banjaluci. 

Diplomirao je računarstvo na "Siti koledžu" Univerziteta u Šefildu, a potom i pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje je okončao i postdiplomske studije i stekao zvanje magistra poslovno-pravnih nauka. Trenutno je doktorand na Univerzitetu u Banjaluci na temu „Pravni aspekti nastanka, upotrebe i prometa softvera“.

Radio je u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske na poslovima analize razvoja informacionih tehnologija, a 2008. godine imenovan je za direktora Agencije za informaciono društvo Republike Srpske na čijem čelu se nalazio do izbora za ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. 

Predvodio je radne grupe za izradu seta zakona iz oblasti informacionog društva u Republici Srpskoj te Politike bezbjednosti informacionog sistema Vlade Republike Srpske. Kao koautor je učestvovao u izradi Strategije razvoja elektronske vlade RS u periodu od 2009. do 2012. Bio je šef Radne grupe za informacione tehnologije Ministarstva pravde Republike Srpske, te arbitar i konsultant u više međunarodnih IKT projekata. Član je nadzornog tima za oblast elektronske uprave pri Kancelariji za reformu javne uprave BiH iz Republike Srpske. 

Nosilac je CISSP sertifikata koji mu je dodijelio Međunarodni sertifikacioni konzorcijum za bezbjednost informacionih sistema 2017. godine. 

Autor je više stručnih i naučnih radova iz oblasti pravnih aspekata telekomunikacija i informacionog društva i učesnik brojnih međunarodnih naučnih i stručnih konferencija. Pravosudni ispit položio je 2013.

Aktivno govori engleski jezik, služi se grčkim.

Izvor: mondo.ba

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je osnovnu i srednju školu završio  u Čelincu, nakon čega upisuje Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, gdje je 2000. godine diplomirao. Iste godine zasniva radni odnos na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Banjaluci, gdje je biran u zvanje asistenta. Magistarski rad je odbranio 2005. godine, a doktorsku tezu 2010. godine na istom Fakultetu. Nakon izbora u zvanje asistenta, biran je u zvanja viši asistent, docent i vanredni profesor. Autor je većeg broja naučnih i stručnih publikacija.

Od 2013. godine obavljao je funkciju pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS osnovnu školu, Gimanziju i Pravni fakultet je završila u Banjaluci. 

Radila je kao šef službe pravne pomoći u Skupštini opštine Čelinac, rukovodilac Sektora pravnih i kadrovskih poslova u preduzeću „Šipad – Komerc“ Sarajevo, pomoćnik direktora za pravne poslove u preduzeću „Krajinapromet“ Banjaluka, zatim kao sekretar Sekretarijata Glavnog odbora SNSD-a, te kao šef Kabineta i savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske. Prije izbora za člana Vlade Republike Srpske obavljala je poslove direktora Javne ustanove „Službeni glasnik Republike Srpske“.

Izvor: Mondo/Vlada RS

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS je diplomirao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci 2008. godine. Prije toga je radio u preduzeću VALM 5 i Sportsko-rekreativnom centru "Džungla" u Doboju.

Ima 12 godina radnog iskustva u mikrokreditnom sektoru. Od 1. septembra 2018. godine bio je direktor Filijale Pavlović banke u Doboju.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Prnjavoru je završio osnovnu i srednju školu, dok je Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, na odsjeku za elektroenergetske i industrijske sisteme sa zvanjem diplomirani inženjer elektrotehnike.

Bio je zaposlen u ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka RJ „Elektrodistribucija“ Prnjavor od decembra 2009. godine, dok je u periodu od decembra 2009. do septembra 2013. godine bio na poslovima inžinjera za tehničku pripremu. Od oktobra 2013. do decembra 2014 obavljao je poslove rukovodioca radne jedinice.

Krajem decembra 2014. imenovan je za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE