• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni novi izbori neće ništa promijeniti: Za slijepe i slabovide osobe i dalje glasaju drugi

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Kako stvari stoje slijepe i slabovide osobe u BiH ni predstojeće lokalne izbore neće glasati samostalno jer još uvijek nije došlo do izmjene Izbornog zakona kako bi se to omogućilo.

 Glasanje slijepih i slabovidih na izborima u BiH Izvor: Kurir/Dado Đilas

"Kada je u pitanju glasanje slijepih i slabovidih osoba, nije bilo nikakvih izmjene u izbornom zakonodavstvu u odnosu na ranije održane izbore u BiH," istakli su u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH).

Naime, slijepe osobe u BiH već godinama glasaju tako što sa sobom povedu neku osobu u koju imaju povjerenje ili, tako što im komisija dodijeli nekog nepristrasnog da popuni listić onako kako oni žele.

Za uvođenje mogućnosti korištenja elektronskih uređaja za slijepe i slabovide osobe kako bi mogle samostalno glasati, potrebna su  izmjene Izbornog zakona BiH, ali one se još nisu dogodile.

Predsjednik Saveza slijepih RS, Branko Suzić, kaže da je ta činjenica poznata, ali ne iznenađuje.

"U našoj zemlji je vrlo teško doći do konsenzusa po mnogim pitanjima pa i po pitanju izmjena i dopuna izbornog Zakona. Pitanje glasanja od strane slijepih lica može se riješiti korištenjem tzv. šablona, međutim nema dovoljno interesa za uvođenje nekog rješenja kojim bi se obezbijedila samostalnost pri glasanju. Ni zemlje u okruženju nisu to adekvatno regulisale, a pošto kasnimo u mnogo čemu ne treba da čudi što je to u BiH tako. Kod nas je praksa da slijepa lica glasaju uz pomoć i asistenciju drugog lica u koje imaju povjerenje. Tako je to bilo do sada, a vjerujemo da će i ubuduće dugo ostati tako kako je," rekao je Suzić.

Dodao je da u dosadašnjoj praksi nije bilo nekih očiglednih primjera zloupotrebe, kao ni saznanja o zloupotrebama niti žalbi od članova organizacije.

"Pošto je prisutna nezainteresovanost članstva za rješavanje pitanja samostalnog glasanja ono nije u prioritetu Saveza," naveo je Suzić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE