• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović i Komšić protiv Dodikovog prijedloga o premještanju ambasade u Jerusalim

Autor Agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić reagovali su danas na najavu Milorada Dodika da će predložiti preseljenje ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

 Džaferović i Komšić protiv Dodikovog prijedloga o premještanju ambasade u Jerusalim Izvor: Guliver: Getty Images/iStock / Getty Images Plus/BrasilNut1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao "politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom."

"To naravno neće biti moguće, niti će to uopšte biti tema na sjednici Predsjedništva BiH," izjavio je Džaferović za Fenu.

Pročitajte i ovo

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da BiH poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

"Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD," rekao je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebalo da prestane sa blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH.

"Na kraju, neka ne vrijeđa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD ili agencijama iz SAD u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski inetres," zaključio je Džaferović.

Komšić: Licemjerno i smiješno

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da Dodikova najava o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim i Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese licemjerno, čak i smiješno.

"Ono dolazi od čovjeka s američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima. Pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa," istakao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Dodik na taj način želi da prikrije svoj sukob s američkom administracijom, dodavši da o "ovakvim populističkim prijedlozima nema priče."

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE