• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Livne je preko Svjetskog jevrejskog kongresa olakšao poziciju Srpske

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Arie Livne bio dobar čovjek i da mu godine nisu smetale da bude prijatelj mnogih generacija u Banjaluci i Republici Srpskoj. Objasnio je i kako je Livne pomogao Republici Srpskoj svojim političkim uticajem.

 Dodik Arie Livne Svjetski jevrejski kongres Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Obraćajući se na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjaluci povodom smrti Livnea, Dodik je rekao da je proputovao svijet sa Livneom koji je pokušao da učini sve za dobrobit Republike Srpske i srpskog naroda.

"Sa Livneom sam prvi put ušao u Svjetski jevrejski kongres u Njujorku i sreo sa 11 jevrejskih organizacija dominantnih u političkom životu Amerike. Mislim da je to trenutak kada smo malo mogli da olakšamo našu poziciju", istakao je Dodik.

On je rekao da je Livne pristao da bude predstavnik Jevrejskog kongresa za Balkan samo zato što je direktno želio da pomogne Republici Srpskoj i srpskom narodu, iako njemu to lično nije trebalo, niti je uživao u nekakvim funkcijama, ali je uvijek htio da učini nešto što je korisno za Republiku Srpsku.

Možda će vas zanimati



"Livne je bio dobar poznavalac prilika, ali i neprilika ovdje. Volio je srpske slave i nije propuštao priliku da dođe nekom na slavu od prijatelja u Banjaluku i Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da nema čovjeka koji nije volio Livnea i koji je o njemu loše govorio, jer je svojom smirenošoću i odnosom prema ljudima naprosto plijenio.

On je rekao da je Livne volio ovaj kraj i ove ljude i da je često govorio da bi se preselio da živi na ovim prostorima, da je samo nešto mlađi.

Dodik se prisjetio da je upoznao Livnea tokom prvog mandata predsjednika Vlade Republike Srpske 1998. godine u Banskom dvoru u Banjaluci kada se u mnogim delegacijama najavila u posjetu i jedna delegacija iz Izraela.

"Znam da je to bilo negdje predveče i od tada smo ja i Livne počeli da se družimo neprekidno", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da se smrću Livnea neće završiti njegov odnos prema Ariju Livneu.

"Radiću na tome da zajedno sa ljudima iz Jevrejskog kulturnog centra `Arie Livne` Banjaluka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, snimimo dokumentarni film o Livneu i njegovom boravku u Republici Srpskoj i da vidimo na koji bi još način mogli trajno obilježiti njegov boravak na ovim prostorima", zaključio je Dodik.

Komemoraciji su prisuistvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsjednika Republike Srpske Đuka Huremović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Jevrejskog kulrurnog centra "Arie Livne" iz Banjaluke, Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, te ljudi iz oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta.

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne umro je u Jerusalimu u 99. godini.

Livne je bio savjetnik predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, kao i specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Arie Livne bio je direktor informativnog odjeljenja u Vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Jevrejske agencije.

Livne je dobitnik specijalne zahvalnice Vlade Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između srpskog i jevrejskog naroda, Ordena časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE