• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjedništvo o Kosovu: Dodik protiv, Komšić i Džaferović glasali za priznanje

Autor mondo.ba

Predsjedništvo BiH nije danas usvojilo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, jer je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik glasao protiv.

 Sjednica predsjedništva BiH Kosovo BiH priznanje Izvor: MONDO/Samir Cacan

Za ovaj prijedlog glasali su hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, a Dodik je bio protiv.

Džaferović, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas novinarima nakon što su održane tri sjednice Predsjedništva BiH da, prije nego što se upalo u raspravu o vanrednim sjendicama, da je Komšić je predlagao da se ne izjašnjava ni o jednom od pitanja, ni o priznanju Kosova, a ni o prebacivanju ambasade BiH u Jerusalem.

"Dodik se nije složio i glasali smo, Komšić i ja smo glasali da se ambasada ne premiješta u Jerusalim i mislim da je to ispravan potez Predsjedništva. Nakon toga smo održali sjednicu na zahtjev Komšića, Komšić i ja glasali smo da priznamo Kosovo. Procedura je takva da idemo u drugi krug glasanja, a ako u drugom krugu bude ovako glasano, Dodik će tražiti sjednicu NSRS i vjerovatno na koncu ni jedna odluka neće proći", kazao je Džaferović.

Komšić je potvrdio da je odbijen njegov prijedlog da BiH donese odluku o priznanju samoproglašenog Kosova.

Kada je riječ o odluci o pristupanju BiH inicijativi "Mali Šengen", zatraženo je mišljenje Savjeta ministara o tome. Naloženo je da Savjet ministara analizira i obavijesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH.

Dodik je zatražio i minutu ćutanja povodom smrti Momčila Krajišnika, prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, ali je taj prijedlog odbijen.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE