• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IAEA o Trgovskoj gori: Možemo ponuditi stručnu pomoć, ali ne i posredovanje

Autor SRNA

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijan Grosi izjavio je da IAEA shvata zabrinutost kada je riječ o Trgovskoj gori i može da ponudi tehnička rješenja i stručnu pomoć.

 IAEA o Trgovskoj gori: Možemo ponuditi stručnu pomoć, ali ne i posredovanje Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Tokom susreta sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković u Beču, Grosi je rekao da, kada je riječ o Trgovskoj gori, postoje bezbjednosni standardi i da IAEA može ponuditi profesionalno uključivanje u saslušanja, a potom tehnička rješenja i stručnu pomoć.

Navedeno je da IAEA ne može da ponudi posredovanje, ali da može da razgovara sa obje strane kako bi i jedni i drugi shvatili ukupne okolnosti.

"Tehnički dijalog bio bi poželjan i IAEA podržava obje strane da se uključe u proces kako bi došli do zaključaka", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Grosi je tokom jučerašnjeg razgovora rekao da je IAEA spremna za nastavak saradnje sa BiH i jačanje postojećih odnosa, te dodao da će ova međunarodna agencija obezbijediti instrumente za radioterapiju i prenošenje znanja i iskustva.

Turkovićeva je istakla da bi BiH posebno cijenila ako bi ta agencija pružila pomoć u postavljanju standarda za vođenje ovog procesa iako je svjesna stava IAEA o nemiješanju u bilateralne odnose.

Ona je izrazila podršku projektu "Zodijak" /Zoonotic Disease Integrated Action/, koji je pokrenut u junu kako bi se pomoglo zemljama u sprečavanju epidemija izazvanih bakterijama, parazitima, gljivicama ili virusima, koji potiču od životinja i mogu se prenositi na ljude.

Turkovićeva je naglasila da očekuje da u 2022. godini BiH postane član Odbora IAEA, te izrazila zahvalnost za opremu za testiranje na virus korona koji su dostavljeni kliničkim centrima u Sarajevu i Banjaluci, te zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE