• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turković u Beču o Trgovskoj gori: Hrvatska ugrožava živote 300.000 ljudi, neka razmotri svoju odluku

Autor mondo.ba

Ministar inostranihposlova BiH Bisera Turković govorila je danas u Beču na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

 Turković u Beču o Trgovskoj gori: Hrvatska ugrožava živote 300.000 ljudi, neka razmotri svoju odluku Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ona je na plenarnom zasjedanju u svom izlaganju posebno osvrnula na pitanje Trgovske gore kao potencijalne lokacije za odlaganje nuklearnog otpada u blizini hrvatske granice sa BiH.

"Danas, u sjevernoj BiH je ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u susjednoj državi Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi. Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice sa BiH. Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode, koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad", kazala je Turković.

Istakla je da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama, koje broje 300.000 hiljada ljudi, koji se svakodnevno oslanjaju na rijeku Unu.

"Potencijalni negativni uticaji na zdravlje takođe izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih socijalno-ekonomskih uticaja. Stoga tražimo pomoć Evropske unije i IAEA-e", rekla je Turkovićeva i zatražila od nadležnih vlasti Hrvatske da razmotre svoju odluku te potraže drugo rješenje.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE