• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transparensi internešnal: Vlada potpuni haos u propisima koji uređuju sprečavanje sukoba interesa na nivou BiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Ivana Korajlić, direktor Transparensi internašnala BiH, izjavila je da u BiH vlada potpuni haos kada se radi o propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa.

 Transparensi internešnal: Vlada potpuni haos u propisima koji uređuju sprečavanje sukoba interesa na nivou BiH Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

"Nacrt koji je podržao i Transparensi internašnal BiH se nalazi već tri godine u parlamentarnoj proceduri. Ponovo je sada razmatran na Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ponovo imamo proceduru gdje se kreira novi nacrt u okviru Savjeta ministara BiH.

Želimo da ukažemo na ono što je potrebno da se nađe u ovom zakonu s obzirom na to da trenutno imamo Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koja je potpuno političko tijelo sačinjeno od predstvnika iz Parlamentarne skupštine BiH i ne može se govoriti ni o kakvoj nezavisnosti s ozbirom na to da stranačke kolege odlučuju o sukobu interesa jedni drugih", rekla je Korajlić na konferenciji pod nazivom "Sprječavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa" s ciljem iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za zakonsko regulisanje oblasti sukoba interesa u BiH.

Naglasila je kako postoje sankcije koje međutim uopšte ne motivišu poštivanje zakona, dok trenutno ne postoji mehanizam kontrole imovinskih kartona.

"Nemamo ni objedinjene propise kada govorimo o obavezi podnošenja imovinskih kartona za sve nosioce javnih funkcija niti postoji bilo kakva kontrola u tom smislu i samim tim ti imoviski kartoni kao i finansijski izvještaji gube bilo kakav smisao", kazala je Korajlić.

Navela je da se u Federaciji BiH već sedam godina ne primjenjuje zakon zbog čega je bitno naglasiti usvajanje zakona i na nivou Federacije BiH.

"Vi imate hiljade i hiljade nosilaca funkcija na entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou u Federaciji kojima niko apsolutno ne može utvrditi sukob interesa, a imali smo broje primjere u prethodnom periodu koji će sada zastarjeti i nikada se neće moći sankcionisati", dodala je Korajlić.

Istakla je da postoje problemi i sa zakonom u RS, ali je trenutno fokus unaprjeđenje zakona na nivou BiH jer je to jedan od prioriteta koje je istakla Evropska unija u mišljenju vezano za članstvo u Uniji.

"Najvažnije je uspostavljanje nezavisnog tijela za provedbu zakona. Dakle tijelo koje će biti sačinjeno od eksperata koji nisu povezani sa političkih strankama i sa druge strane da se ono profesionalizuje da bude odvojeno od bilo kakvog utjecaja politike", rekla je Korajlić.

Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo (FCJP) prof. dr. Edin Šarčević istakao je da ova fondacija insistira na uspostavljanju naučnih standarda javnog prava i na njihovoj primjeni u području regulacije sukoba interesa.

"Mi smo danas angažirali dvoje eksperata, iz Zagreba i Sarajeva, i njihove analize pokazuju da postoje odgovarajući standardi koji se moraju primijeniti i u BiH", kazao je Šarčević.

Neveo je kako oni insistiraju da se integrišu u iskustva iz Hrvatske.

"Hrvatski model je uspostavio vrlo prohodan i vrlo fleksibilan sistem kontrole sukoba interesa i njegovu zaštitu u sudskoj proceduri. Očekujemo da će taj model biti i u BiH primjenjen ne zbog toga što to političke strukture žele ili ne žele, nego zbog toga što je to standard", rekao je Šarčević.

Naglasio je da BiH prestavlja posebno područje na kojem neki vladavinom u ime naroda pokušavaju prekriti sve nezakonitosti u pogledu vladavine više porodica i prijatelja.

"Očekujemo da će ovaj zakon ponuditi pravni okvir da se posebnim procedurama takva struktura dovede pod kontrolu", kazao je Šarčević.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Damir Arnaut izjavio je da je prijedog zakona o sukobu interesa trenutno vrlo aktuelan zbog toga što je jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH.

"Ne bi bilo dobro za BiH da dobije kandidatski status dok se barem ne usvoji novi zakon o sukobu interesa jer bez neovisnog mehanizma koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima kada je u pitanju sukob interesa, BiH nije ni blizu onog gdje bi zemlja trebala biti kada ima kandidatski status", rekao je Arnaut, dodajući da su formalno blizu zakonskog rješenja jer je zakon usvojen u prvom čitanju, ali i dalje postoje političke partije koje se protive ovom zakonu.

Tajnica Povjerenstva za sukob interesa Republike Hrvatske Majda Uzelac kazala je da je ovaj prijedlog zakona o sprješavanju sukoba interesa u BiH vrlo sličan zakonu u Hrvatskoj.

"Glavni pomak u zakonu je osnivanje samostalnog i nezavisnog tijela. Isto tijelo je osnovano u Republici Hrvatskoj i ono radi u tom sastavu već sedmu godinu", rekla je Uzelac.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i medija.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE