• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novim zakonom protiv korupcije

Autor SRNA

Više organizacija civilnog društva u BiH danas je u Sarajevu, povodom Dana borbe protiv korupcije, predložilo izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama, s ciljem smanjenja korupcije u toj oblasti.

 NVO predlažu izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama Izvor: iStock
Izvor: iStock

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, čiji će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru, formulisali su Fond otvoreno društvo BiH, Transparensi internešnel BiH, Udruženje građana "Tender", Asocijacija poslodavaca BiH i Antikorupcijska mreža - Akaunt.

Rajko Kecman iz Udruženja građana "Tender" rekao je novinarima da su predlaganje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama na sebe preuzeli poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Bećirović iz DF-a i Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

POVEZANE VIJESTI


"Riječ je o izmjenama i dopunama u 19 ključnih elemenata, čiji je cilj da se obezbijedi uspješno tržišno nadmetanje, prije svega, poštenije i racionalnije korištenje sredstava", pojasnio je Kecman.

On je naveo da bi se izmjenama i dopunama, ukoliko budu usvojene, u budžetima ugovornih organa godišnje moglo uštedjeti najmanje 500 miliona KM.

Eldin Karić iz Akaunta rekao je da je izmjene i dopune zakona inicirao veliki broj nevladinih organizacija u BiH, sa željom da se postojeći zakon učini manje koruptivnim i efikasnijim.

Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela podsjetila je da ova organizacija godinama zagovara promjene u oblasti javnih nabavki.

Poslanik DF-a Damir Bećirović naveo je da se amandmanima moraju uvesti imperativne norme koje se tiču samog rada Kancelarije za žalbe, ističući da je riječ o krucijalnom zakonu od kojeg zavisi budžet BiH.

On je izrazio nadu da će među političkim strankama u Parlamentarnoj skupštini biti volje da se usvoje amandmani i uredi oblast javnih nabavki da bi se spriječilo odlivanje javnih srestava iz budžeta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE