• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rodić za Mondo: Nije bilo iskrenosti unutar koalicije

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Početak predizborne kampanje obilježila je odluka stranke Demokratski narodni savez (DNS) da istupi iz vladajuće koalicije nakon dugogodišnje saradnje.

 DNS Dragutin Rodić SNSD Nenad Nešić koalicija  Izvor: Srna/Snežana Tasić

Iako smo navikli na varnice između DNS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pred izbore su uvijek završavali zajedno. Ovaj put to nije slučaj.

"Unutar koalicije nije bilo dovoljno iskrenosti. Mislim da bi odnosi prema koalicionim partnerima trebali da budu potpuno drugačiji sa mnogo više razumijevanja.Bilo je i ranije pokušaja disciplinovanja, prije svega kadrova iz Prijedora. Čim su čuli drugačije mišljenje i razmišljanje, odmah su bile upućivane prijetnje da će ti kadrovi iz Prijedora biti smijenjeni, pa evo i sada se govori o isto takvim reakcijama na sve ovo ", kazao je za Mondo predsjednik Gradskog odobra DNS Prijedor, Dragutin Rodić komentarišući odluku da ta stranka istupi iz vladajuće koalicije.

Možda će vas zanimati

Prijedor 'kamen spoticanja'

Sagovornik Monda je naglasio  da je predsjedništvo DNS-a jednoglasno donijelo odluku da DNS istupi iz koalcije, te da su duži niz godina prisutna određena neslaganja unutar koalicije u odnosu DNS-a i SNSD-a.

„Razišli smo se u nekim krucijalnim pitanjima vezanim za funkcionisanje koalicije, a i za funkcionisanje određenih dijelova, a tu mislim prije svega na Prijedor gdje dugo traje ta politička nestabilnost koja je izazvana 2018. godine , prije svega izlaskom određenih ljudi iz DNS-a i stvaranjem drugih političkih partija, a s druge strane unutar same koalicije mislim da nije bilo dovoljno iskrenosti obzirom na sve vrijeme koje smo zajedno radili i koje smo zajedno učestvovali u najvažnijim projektima“, istakao je Rodić.

Kako je izjavio DNS će nastojati da dokaže da je njihova politika vrlo prisutna, te da će ponuditi najbolja moguća rješenja za izlazak iz krize.

„Ovo je trenutak koji poslije dugogodišnje saradnje govori da je došlo vrijeme da se možda na neki drugi način manifestuju politike. Ono što je sigurno DNS će ostati pri svojimpolitikama što se tiče nacionalnih politika i odnosa prema RS i svim onim vrijednostima koje smo godinama gradili, a što se tiče onih drugih vrijednosti mislim da su izbori najbolji pokazatelj da se pokaže ko, šta i koliko vrijedi“, kazao je Rodić, te dodao da je DNS-ov istup bio iznenađenje za mnoge, ali isto tako smatra da je moglo mnogo bolje,samo da je bilo više razumijevanja unutar koalicije.

Pavić: „Povukao sam se“

S druge strane, Bivši predsjednik DNS-a, Marko Pavić rekao je da se povukao te da ne želi davati nikakve izjave, dok smo sa aktuelnim predsjednikom DNS-a, Nenadom Nešićem bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt.

Podsjetimo,predsjedništvo DNS-a je, na iznenađenje mnogih,u subotu donijelo odluku da istupi iz vladajuće kolacije u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Ubrzo je stigao odgovor iz SNSD-a kada je predsjednik te stranke, Milorad Dodik nakon sastanka koalicionih partnera u Banjaluci izjavio da je DNS donio ishitrenu odluku o napuštanju koalicije, ali da partije iz vladajuće koalicije tu odluku poštuju. On je najavio da će već sutra, ili najkasnije u utorak početi s razrješavanjem kadrova DNS-a koji "prave probleme".

Podsjetimo i to, da je Nenad Nešić nedavno podnio ostavku na mjesto vršioca dužnosti direktora JP "Puteva Republike Srpske".

Kako je tada obrazložio ostavku je podnio iz zdravstvenih razloga.

"Podnio sam ostavku iz zdravstvenih razloga. Organi DNS će se očitovati o svemu. To je sve što u ovom trenutku mogu da kažem", rekao je tada Nešić.

Nedugo zatim DNS je istupio iz vladajuće koalicije.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE