• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov obećao 200.000 doza vakcine za BiH

Autor Vesna Kerkez

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će istog dana kada vakcina protiv virusa korona bude stavljena na raspolaganje građanima Rusije biti omogućeno da i BiH dobije oko 200.000 doza.

 Lavrov obećao 200.000 doza vakcine za BiH Izvor: ATA Images/Miloš Tešić

"Ministar Lavrov mi je potvrdio da ćemo onog trenutka kada vakcina koju Rusija usavršava bude prvi dan stavljena na raspolaganje građanima Ruske Federacije i mi imati mogućnost da tu vakcinu dobijemo. Mi smo već potpisali predugovor te vrste i očekujemo da se to desi", rekao je Milorad Dodik novinarima u Gradišci.

Srpski član Predsjedništva je izrazio uvjerenje da će biti u mogućnosti da BiH do Nove godine dobije 200.000 doza, ukoliko se sve bude odvijalo kako treba.

On je istakao da Lavrov, sa kojim je danas razgovarao oko 20 minuta, izrazio žaljenje što nije uspio da stigne u najavljenu posjetu BiH, te da je njegovo zdravstveno stanje dobro.

Možda će vas zanimati

"Razgovarali smo o više važnih tema, a ministar Lavrov je poželio našem narodu u Republici Srpskoj sve najbolje i ponovio opredjeljenje Rusije za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da Ruska Federacija smatra da je pozicija visokog predstavnika anahronizam koji treba da nestane i da bude ukinuta", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da je tokom telefonskog razgovora Lavrov prvi put iznio opredjeljenje da se u Banjaluci otvori odjeljenje Ambasade Rusije.

"Lavrov je zahvalio i na našem stavu da se ne pridružimo sankcijama koje neke zemlje svijeta uvode Rusiji. Rekao sam da se mi nećemo tome pridružiti ni pod kakvim okolnostima i zahtjevima. Takođe, upoznao sam ministra Lavrova o političkoj situciji u BiH i on je razumio naše kretanje ka EU", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je upoznao ruskog ministra spoljnih poslova i o problemima u vezi evropskog puta BiH.

"Rekao sam da i tu ima problema i da EU kroz 14 tačaka svog Mišljenja od nas traži da se odreknemo entitetskog glasanja u BiH što bi bilo pogubno za Srbe i Republiku Srpsku. Mi to ne možemo da uradimo i kada dođe do toga to pitanje neće biti na dnevnom redu", rekao je Dodik.

On je napomenuo da EU traži i da se pitanja od evrpskog značaja, odnosno, gotovo sva prenesu u nadležnost BiH, o čemu se ne može diskutovati sa Republikom Srpskom koja to neće dozvoliti.

"Vjerovatno iz tog razloga ćemo imati i problema u vezi sa tim kretanjem ka EU. Što se tiče NATO, sada smo u stanju odnosa da saradnja sa Sjeveroatlantskom alijansom ne prejudicira rješenje. Kao što znate prejudicirati znači da nije odlučeno", rekao je Dodik.

On je naglasio da će se o tom pitanju odlučivati nekada, ponoviviši stav da je protiv integracije u NATO.

"Isto tako je ranije bio stav i pravila se atmosfera kako je sve gotovo i da u tom pogledu nema niko ništa da priča već jednostavno da se prikloni. Danas to nije tako i razgovarao sam sa nekim ljudima u NATO koji znaju da saradnja ne prejudicira rješenje", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH dodao je da je sa Lavrovom razgovarao i o ekonomskim pitanjima, te pitanjima iz oblasti kulture.

"Potvrdio je i da se sprema moj sastanak sa predsjednikom Vladimirom Putinom, ukoliko se imalo poboljša epidemiološka situacija do Nove godine", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE