• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je vrijeme da promijenite tavu (tiganj)?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ranije su se koristili tefloni na bazi hemikalija koja je kasnije zabranjena, saznajte kakva je danas situacija.

 Tiganj i tava rok trajanja Izvor: Profimeda

Svi živimo brzo i imamo sve manje vremena za pripremu obroka, pa je tako teflonsko posuđe postalo naša svakodnevica. Hemikalije koje se koriste u proizvodnji savremenog posuđa mogu biti veoma opasne po zdravlje upozoravaju stručnjaci.

„Štetnost neljepljivih premaza, poput teflona je dokazana, pogotovo kad se zagrijava na visokim temperaturama duže od tri minuta. Efekat koji proizvodi naziva se 'teflonska' ili 'polimerna groznica'“, objašnjava Jelena Milić, naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u razgovoru za Magazin na prvom Radio Beograda 1. Dodala je da se teflon nekada koristio pod oznakom PFOA, koja je kasnije zabranjena.

U posljednje vrijeme koriste se hemikalije politetrafluoroetilen (PTFE), ali kako Jelena otkriva to je i dalje vrsta teflona i treba biti pažljiv i obavezno ga izbaciti iz upotrebe ako je oštećeno.

Kada smo u potrazi za aletrnativnim rješenjima za kuvanje u tom segmentu popularno je keramičko posuđe. Ako je prava keramika onda to spada u bezbjednije alternative, poput staklenog, odnosno vatrostalnog, livenog, tučenog ili posuđa od inoksa.

(Lepa i srećna)

Povezano

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop