Giros sa pečurkama i začinskim biljem je savršen za dane posta.

Sastojci:
Za posno mjeso:
- 1 ½ kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk isječen na kockice
- 300 g pečuraka
- 2-3 čena bijelog luka, sitno isjekana
- 3 kašičice mešavine origana, majčine dušice, slatke paprike, bibera, soli
- 60 ml povrtnog bujona
- 1 kašika paradajz paste
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 ½ kašičica sirćeta
Ostali sastojci:
- 2-4 lepinje za giros
- 1 mala glavica zelene salate
- 2-3 paradajza
- 1 krastavac
Recept za najbolji posni giros:
Za giros nasjeckajte luk na kockice, a pečurke na komade veličine zalogaja. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i pržite luk i pečurke 3-5 minuta. Dodajte bijeli luk i začine i pržite još jedan minut.
Zatim dodajte čorbu od povrća, paradajz pastu i promješajte da se sjedini. Takođe, umješajte soja sos, javorov sirup i sirće. Pustite da se smjesa kuva još nekoliko minuta, a zatim isključite vatru.
Ubacite mješavinu u lepinje za giros, povrće i dodatke i uživajte.
(Stvar ukusa/MONDO)