Zašto volim Brazil? Najviše zbog ljudi u njemu, njihovog načina života i osjećaja da sam kao kod kuće. Ima nešto u njima što je vrlo slično nama - dobrodošlica i želja da ugoste i dočekaju prijatelje.
Često se okupljaju i prave njihove čuvene roštilje gdje sa prijateljima i porodicom uživaju u druženju i dobroj hrani, baš kao i mi.
Jedina razlika u njihovom roštiljanju je ta što oni koriste velike komade mesa i njih polako peku na žaru i onda sijeku komadiće mesa sa vanjske strane koja je pečena, dok glavni centralni dio mesa vrate da se dopeče. I tako par puta dok meso ne bude pečeno do kraja.
Kada sam ih pitao zašto ovo rade, I stalno sjeckaju komadiće i jedu po malo, odgovor je bio jednostavan: oni nikada ne jedu hladno meso. Da, meso uvijek mora biti toplo i zato ga peku u velikim komadima i odvajaju dio po dio da bude stalno vruće.
Ukoliko se desi da ostane dio mesa, sutra će ga podgrijati pa tek onda jesti, hladno meso neće koristiti, tako da znate šta da radite ako vam Brazilci dođu u goste. Skoro svaka kuća ima sazidanu kao neku vrstu pecane, baš zbog tog njihovog običaja da se druže uz hranu i piće.
U slučaju da nemaju pecanu onda su vrhunski majstori za improvizaciju, jedno bure, par cijevi i naprave instant mjesto za peći meso, koje možda nije po vrhunskim standardima ugostiteljstva ali nekako ima svoju draž i što je najvažnije posluži svrsi. Evo jednog brazilskog recepta za roštilj.
Šurasko – roštilj
Potrebne namirnice :
Veliki komadi mesa 1,5-2 kg ( najčešće junetina ali može i svinjsko ili pileće meso )
Krupna morska so
Po želji neko začinsko bilje ( ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, čili )
Komad mesa prije upotrebe treba da bude na sobnoj temperaturi oko jedan sat da bi se temperatura mesa izjednačila sa okolinom, meso izdašno pospemo sa krupnom soli i zatim meso nabodemo na metalni ili drveni špiz ( ražanj ).
Meso postavimo iznad žara i postepeno okrećemo da se ravnomjerno peče sa svih strana. Kada je vanjski dio mesa pečen, skinemo meso sa špizom, udarimo po mesu sa nožem (da otpadne suvišna so ) i zatim sjeckamo male komadiće mesa direktno u tanjir.
Kada smo meso isjekli (ogulili vanjski pečeni dio mesa ) ponovimo postupak, meso pospemo sa soli, i pečemo na žaru. Uskoro vam donosimo još jedan recept iz Brazila, I to pravu poslasticu!
Čitamo se uskoro da zakuhamo!