• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo kuvar u Seulu: Recept – jelo Kimči

Autor mondo.ba

U prošloj kolumni opisivao sam kako sam probao hobotnicu u Seulu. Da li se isplatilo da probam tako neobično jelo? Da - jeste, da li bih vam preporučio da ga i vi probate, iskreno nema potrebe za tim.

 Mondo kuvar u Seulu: Recept – jelo Kimči Izvor: MONDO/ Predrag Tošić
Izvor: MONDO/ Predrag Tošić

Uživajte u termički obrađenoj hrani i nje imaju na pretek. Da li će vaš izbor biti neka ulična hrana koja je veoma raznovrsna od rižinih kolačića u ljutom sosu, paniranog povrća ( bundeve, krompira, paprike, algi sa rižinim rezancima), raznih plodova mora, ražnjića, slatkih i slanih kombinacija ili ćete se odlučiti za neki tradicionalni restoran nećete pogriješiti samo je pitanje koliko ćete se najesti, zbog pikantnosti).

Interesantni su im restorani u kojima su na stolovima mali roštilji gdje vi sami pripremate namirnice koje naručite.

Jedno veoma interesantno iskustvo za opuštenu večeru - dok pričate sa svojim društvom polako okrećete namirnice na roštilju i pržite ih po sopstvenoj ili želji prijatelja.

Imaju običaj da uz sva jela koja naručite nude i 5-6 raznih zdjelica sa prilozima ( povrćem, sosovima, uljima, i nezaobilaznim kimčijem).

U restoranima ne služe noževe ni viljuške, sve što jedete jedete sa štapićima ( koji su metalni za razliku od kineskih drvenih) i kašikom. Ne jedu hljeb, iz prostog razloga konzumacije velike količine riže i proizvoda od riže (nudle, kolačići).

Iskreno sve što bih želio da kažem o Seulu i njihovoj hrani ne može da stane u mnogo stranica i priča zato ću polako da završavam svoje pisanje.

Pred kraj ću se zahvaliti prijateljima koji su me pratili na ovom prekrasnom putu a to su : moj i vaš Mondo, zatim vrtić Maslačak, Tržnica i Metalac posuđe, Brog Brog igračke,Vizija nekretnine i Verano motors.

Pošto vjerujem da i vi želite osjetiti ukus Seula predstavljam vam jedan recept. U pitanju je jelo „KIMČI“

Kimči je u stvari kiseli kupus koji je uvaljan u veoma ljute začine, nezaobilazan je u njihovoj ishrani i nudi se kao prilog ili je jedan od osnovnih sastojaka u pripremi jela.

Uživajte u pripremi jela Kimči gulaš :

Potrebne namirnice :

-          Kiseli kupus                 kg                           0,400 (uvaljan u ljutu crvenu papriku)

-          Svinjsko meso bk        kg                           0,400

-          Mladi luk                      kg                           0,050

-          Crveni luk                    kg                           0,050

-          Tofu sir                         kg                           0,100

-          Ulje susama                  kg                           0,050

-          Bijeli luk                        kg                           0,020

-          Šećer                            kg                           0,020

-          Čili prah

-          So

Način pripreme :

  • Kimči (ljuti kiseli kupus) isjeći na rezance
  • Svinjsko meso isjeći na komade ( 0,7*2*3 cm ) i potopisti u hladnu vodu
  • Sastaviti ulje susama, bijeli luk, čili prah, šećer i u tu marinadu doadti kimči i svinjsko meso, dobro promješati da se marinada sjedini sa namirnicama
  • U loncuna jakoj temperaturi propržiti meso i kupus oko 5 min
  • Zatim zaliti sa vrelom vodom ( oko 0,8 lit ) i kuhati 20 min
  • Mladi luk isjeći dijagonalno, crveni luk isjeći na rezance a tofu sir na kocke 1,5*1,5 cm
  • Dodati luk i sir u gulaš i kuhati na srednjoj temperaturi još 10 min

Preporuka : za bogatiji ukus koristiti sok od kimčija (ljuti raso )

Pogledajte video!

Mondo kuvar - Predrag Tošić u Seulu
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop