U prošloj kolumni opisivao sam kako sam probao hobotnicu u Seulu. Da li se isplatilo da probam tako neobično jelo? Da - jeste, da li bih vam preporučio da ga i vi probate, iskreno nema potrebe za tim.
Uživajte u termički obrađenoj hrani i nje imaju na pretek. Da li će vaš izbor biti neka ulična hrana koja je veoma raznovrsna od rižinih kolačića u ljutom sosu, paniranog povrća ( bundeve, krompira, paprike, algi sa rižinim rezancima), raznih plodova mora, ražnjića, slatkih i slanih kombinacija ili ćete se odlučiti za neki tradicionalni restoran nećete pogriješiti samo je pitanje koliko ćete se najesti, zbog pikantnosti).
Interesantni su im restorani u kojima su na stolovima mali roštilji gdje vi sami pripremate namirnice koje naručite.
Jedno veoma interesantno iskustvo za opuštenu večeru - dok pričate sa svojim društvom polako okrećete namirnice na roštilju i pržite ih po sopstvenoj ili želji prijatelja.
Imaju običaj da uz sva jela koja naručite nude i 5-6 raznih zdjelica sa prilozima ( povrćem, sosovima, uljima, i nezaobilaznim kimčijem).
U restoranima ne služe noževe ni viljuške, sve što jedete jedete sa štapićima ( koji su metalni za razliku od kineskih drvenih) i kašikom. Ne jedu hljeb, iz prostog razloga konzumacije velike količine riže i proizvoda od riže (nudle, kolačići).
Iskreno sve što bih želio da kažem o Seulu i njihovoj hrani ne može da stane u mnogo stranica i priča zato ću polako da završavam svoje pisanje.
Pred kraj ću se zahvaliti prijateljima koji su me pratili na ovom prekrasnom putu a to su : moj i vaš Mondo, zatim vrtić Maslačak, Tržnica i Metalac posuđe, Brog Brog igračke,Vizija nekretnine i Verano motors.
Pošto vjerujem da i vi želite osjetiti ukus Seula predstavljam vam jedan recept. U pitanju je jelo „KIMČI“
Kimči je u stvari kiseli kupus koji je uvaljan u veoma ljute začine, nezaobilazan je u njihovoj ishrani i nudi se kao prilog ili je jedan od osnovnih sastojaka u pripremi jela.
Uživajte u pripremi jela Kimči gulaš :
Potrebne namirnice :
- Kiseli kupus kg 0,400 (uvaljan u ljutu crvenu papriku)
- Svinjsko meso bk kg 0,400
- Mladi luk kg 0,050
- Crveni luk kg 0,050
- Tofu sir kg 0,100
- Ulje susama kg 0,050
- Bijeli luk kg 0,020
- Šećer kg 0,020
- Čili prah
- So
Način pripreme :
- Kimči (ljuti kiseli kupus) isjeći na rezance
- Svinjsko meso isjeći na komade ( 0,7*2*3 cm ) i potopisti u hladnu vodu
- Sastaviti ulje susama, bijeli luk, čili prah, šećer i u tu marinadu doadti kimči i svinjsko meso, dobro promješati da se marinada sjedini sa namirnicama
- U loncuna jakoj temperaturi propržiti meso i kupus oko 5 min
- Zatim zaliti sa vrelom vodom ( oko 0,8 lit ) i kuhati 20 min
- Mladi luk isjeći dijagonalno, crveni luk isjeći na rezance a tofu sir na kocke 1,5*1,5 cm
- Dodati luk i sir u gulaš i kuhati na srednjoj temperaturi još 10 min
Preporuka : za bogatiji ukus koristiti sok od kimčija (ljuti raso )
Pogledajte video!