Za Mondo jesenju kuhinju specijalitete je odabrao Predrag Tošić.
Dragi moji Mondovci, svuda se širi miris kestena i pripremljenih zimnica, svaka domaćica hvali svoj recept a domaćini sa osmijehom pričaju o kvalitetu ovogodišnje rakije.
Priroda je učinila svoje i obojila naše šume u boje jeseni, a isto se desilo i sa namirnicama na našim tržnicama.
Sve nijanse žutih, smeđih, crvenih boja vješto dominiraju svuda oko nas, a sada ćemo se potruditi da te prekrasne boje dočaramo i u našim tanjirima.
U nekoliko nastavaka, donosimo preporuke za jela koja sadrže ukus i boje jeseni. Neka će biti posna, neka jaka i teška da se pripremimo za hladne dane, ali vjerujem da će svako od vas naći bar jedno jelo koje će biti izneneđenje za neke vama drage osobe.
Za sve one koji uživaju u ukusu sarme ali ne vole da gube vrijeme na motanje J iste.
Slagana sarma (ili moj naziv Srpske lazanje)
Potrebne namirnice:
· Mljeveno goveđe ili juneće meso gr 400
· Mljeveno svinjsko meso gr 100
· Masnoća (ulje, mast) gr 30
· Kiseli kupus gr 800
· Crveni luk gr 100
· Riža gr 50
· Bijeli luk gr 10
· Peršunov list gr10
· So
· Aleva paprika gr 20
· Paradajz pire gr 20
· Suha slanina gr 100
Proces rada:
- Glavicu kiselog kupusa rastaviti na listove, odstranjujući sa listova korijen.
- Od mesa i drugih namirnica pripremiti fil. Mljevenom mesu dodati so, biber, peršunov list, sjeckani bijeli luk, restani crveni luk, alevu papriku, opranu rižu. Fil dobro izraditi.
- Sredinu glavice kupusa isjeckati na tanke rezance i poredati po dnu podmazanog dubljeg pleha
- Na rezance kupusa rasporediti listove da prekriju površinu pleha i preko listova staviti tanji sloj fila od mesa
- Ponovo poslagati listove kupusa, dodati trake ili komade suhe slanine (ili suhog mesa) pa ponoviti postupak sa mesom
- Ovaj postupak (kupus - meso) možemo ponavljati onoliko puta koliko mi želimo (dva tri sloja mesa ili jedan deblji sloj, mislim da je dovoljno)
- Završiti sa slojem kupusa (listovi ili isjeckan)
- Sve zaliti sa toplom vodom ili neslanom supom u kojoj smo izmješaliparadajz pire i alevu papriku (zaliti da sve bude potopljeno)
- Kuhati (peći poklopljeno u rerni)na 180*C 3h
- Sa vremena na vrijeme dolijevati toplu vodu ili neslanu supu
Zakuhajte sa nama.
Ostale recepte našeg kuhara možete pogledati na ZAkuvaj stranicama Facebook i Instagram.