Sprema se veoma jednostavno, a maslinovo ulje mu da je mekoću, kaže čuvena Marta Stjuart.
Marta Stjuart kaže da ovaj kolač treba da ume da pripremi svaka domaćica - sastoji se od prilično jednostavne kore, a služi se uz slatku pavlaku i maskarpone sir sa malo voća.
Sastojci:
¾ šolje maslinovog ulja
Šolja i po brašna
Pola kašičice praška za pecivo
1 ¼ kašičice soli
Dve kašičice rendane kore limuna
Tri kašike sveže ceđenog limunovog soka
Pet jaja
1/3 šolje šećera plus ¾ šolje šećera
Šećer u prahu za posipanje
Četiri šolje svežeg voća (brusnice, borovnice, jagode)
¼ šolje šećera
Kašika limunovog soka
Dve šolje slatke pavlake
220 grama maskarpone sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje.
Pomešajte brašno, brašak za pecivo, so i rendanu koru limuna. U odvojenoj posudi mikserom umutite belanca da dobijete penu, pa polako dodajte 1/3 šolje šećera, mutite još 3-4 minuta.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa preostalih ¾ šolje šećera, a zatim u to dodajte ulje i limunov sok. Dodajte u to brašno i izmešajte, pa dodajte smesu sa umućenim belancima i blago promešajte. Smesu prebacite u pripremljen pleh i pecite oko 45-55 minuta.
Dok se kolač hladi, pomešajte voće sa dve kašike šećera i limunovim sokom. Ostavite da odstoji oko pola sata. U odvojenoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte maskarpone i preostale dve kašike šećera, pa umutite.
Ispečen kolač pospite šećerom u prahu, a kada parče stavite na tanjir, dodajte odozgo kuglu umućene slatke pavlake i malo voća.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!