• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani, sad ste bili najbliži kultnoj "Azri" u životu... Barem oni ispod 50!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U bašti banjalučkog KSET-a u srijedu uveče održana je promocija knjige Borisa Leinera "Sve bio je ritam".

 boris leiner banjaluka promocija knjige sve je bio ritam foto, video Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Iako se lider legendarnog zagrebačkog benda Branimir "Džoni" Štulić najvjerovatnije ne bi složio s naslovom, jer "Azra to je on", ipak su banjalučki ljubitelji rokenrola na promociji knjige "Sve bio je ritam"Borisa Leinera bili najbliži onome što je nekada predstavljao slavni trio.

Barem oni ispod 50 godina, koji jako vole sve što su Džoni i Azra stvorili u svojoj najkreativnijoj fazi, ali malo zbog njegovog odlaska u Holandiju, a možda još više zbog krvavog raspada Jugoslavije, nikad nisu imali priliku da Azru gledaju uživo.

A na samoj promociji je bilo jako emotivno za starije banjalučke fanove, koji su u "nogama" sakupili više od pola vijeka, lagano su cirkali svoja bezalkoholna pića jer u tim godinama je važnije sačuvati ono što je ostalo od jetre, bešike ili prostate.

Usput su nekim mlađim ljubiteljima zagrebačke grupe, a bilo je čak i tinejdžera, koji su živi dokaz da je Azrina muzika univerzalna, prepričavali kako je to nekada bilo u gradu na Vrbasu i zajednički evocirali uspomene sa koncerata Azre, dok su sa razglasa puštani "Odlazak u noć", "Nemir i strast", "Kada stvari krenu loše"...

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Međutim, ništa loše se u bašti KSET-a nije moglo dogoditi u srijedu uveče, ukoliko zanemarimo (mio)mirise iz "čudne šume" i samog Leinera, koji se zbog narušenog zdravlja dobrano namučio da se popne na stejdž i pročita neki odlomak iz knjige ili napiše posvetu nekom od najvjernijih fanova benda.

Knjiga "Sve bio je ritam" govori o stvaranju Azre, napisana je autentično i duhovito o tadašnjem načinu života novotalasnog benda i njihovu predanost umjetnosti, rušenju tadašnjih barijera i pomjeranju granica.

Odmah po objavljivanju, knjiga je uzburkala mnoge muzičke i umjetničke duhove u javnosti, a sam Džoni se iz Utrehta ljutito oglasio pismom napisanim karakterističnom mješavinom ćirilice i latinice u kojem je žestoko izvrijeđao svog nekadašnjeg prijatelja i bubnjara u Azri nazvavši ga lopovom, kopiletom...

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Iako je narušenog zdravlja, Leiner je Banjalučanima demonstrirao i zbog čega je nekada dobio nezvaničnu titulu najbržeg bubnjara bivše Jugoslavije.

"Evo prije 50 godina sam počeo da sviram bubnjave, ali to nisu bili pravi bubnjevi. Umjesto bubnja, imao sam kartonsku kutiju za cipele, a umjesto palica štrikaće igle, koje sam ukrao svojoj majci. A sada sam pisac", rekao je između ostalog Leiner na promociji, koju je organizovana u produkciji agencije Venturo i projekta Bradologija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop