• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreno pismo Stanivukoviću iz NP RS:  Zašto je Grad Banjaluka postao saučesnik u skrnavljenju spomenika?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Maja Dodig, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, uputila je danas otvoreno pismo gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću povodom spornih objekata koji se nalaze uz zgradu pozorišta i nemaju potrebne dozvole.

 Otvoreno pismo Maje Dodig Drašku Stanivukoviću Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

O slučaju koji je tema otvorenog pisma možete se detaljnije informisati u našem tekstu: Narodno pozorište RS: Bašte uz zgradu moraju biti uklonjene, a grad hoće da ih legalizuije.

Pismo, u nastavku, prenosimo u cjelosti:

Poštovani gradonačelniče,

Dana 24. 3. 2021. godine, dostavljen Vam je akt br. 203/21 sa prilogom (Stručno mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske broj: 20/624-134-1/21 u kojem je navedeno da se sve dosadašnje saglasnosti i stručna mišljenja Zavoda, u vezi sa intervencijama i dogradnjama i nadogradnjama privremenog karaktera na objektu Narodnog pozorišta Republike Srpske, stavljaju van snage).

Ovim putem Vas molim da mi odgovorite zašto obmanjujete javnost i izjavljujete da bi Zavod trebalo da se očita po navedenom pitanju, kada ste u martu tekuće godine upoznati s tim da je Zavod povukao ranije date saglasnosti?

Zašto Grad Banja Luka na čijem ste Vi čelu, uprkos stručnom mišljenju Zavoda i Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju istorijskog spomenika BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH broj: 7.9-2.5-27/21-6 (Službeni glasnik BiH, broj 15/21) kojom je propisano da su na prostoru nacionalnog spomenika dozvoljeni radovi na tekućem održavanju, konzervatorsko-restauratorski radovi, kao i radovi kojima je cilj prezentacija nacionalnog spomenika, te da sve neprimjerene intervencije na objektu, urađene nakon donošenja Odluke o proglašenju istorijskog spomenika – Narodno pozorište Republike Srpske broj: 02-2.3-73/12-24 (dogradnja dijelova objekta na jugoistočnoj i jugozapadnoj strani, reklamni panoi na jugozapadnoj strani, intervencije na krovnim terasama objekta), treba da budu uklonjene, dana 11. 5. 2021. godine izdaje upotrebnu dozvolu za ugostiteljski objekat u Ulici bana Milosavljevića?

Zašto je tržišna inspekcija u rekordnom roku od 72 časa zabranila i ponovo pustila u rad ugostiteljski objekat u Ulici kralja Petra I Karađorđevića?

Zašto u svojstvu zainteresovane strane ne možemo da dobijemo kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugostiteljskim lokalima, od urbanističko-tehničkih uslova do izvještaja komisije za tehnički prijem i na kraju i upotrebne dozvole?

Uvaženi gradonačelniče, objekat Narodnog pozorišta Republike Srpske u Ulici kralja Petra I Karađorđevića u Banjoj Luci je nacionalni spomenik BiH. Na nacionalni spomenik primjenjuju se mjere zaštite utvrđene Zakonom o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Koliko puta bi trebalo da napišem prethodno navedeno da biste Vi pročitali i primili k znanju? Molim Vas da mi pomognete, na koji način da Vam skrenem pažnju na najznačajniju republičku ustanovu kulture sa sjedištem u Banjoj Luci. Ignorisali ste poziv da bagerima zaštitite spomenik koji je imovina građana Banje Luke. Nedavno ste na pitanja novinara u vezi sa zapošljavanjem odgovorili da je to pitanje preduboko da bi gradonačelnik znao te sitnice kao i pitanja da li znate da li jedan kafić ima ili nema dozovolu. Ipak Vas je dotaklo. Znam da znate, kao što i Vi znate da ja znam.

Na koji način da Vam ukažem da se Grad Banja Luka činom izdavanja upotrebne dozvole za ugostiteljski objekat u potpunosti oglušio o saznanje o Odluci o proglašenju istorijskog spomenika i postao saučesnik u skrnavljenju spomenika? Kako da probudim Vašu svijest? Da li bi trebalo da poštujemo zakon i svi zajedno, kao društvo u cjelini, primjenjujemo mjere zaštite naših spomenika.

Razmišljam iz dana u dan kako bi se ban Tisa Milosavljević osjećao da vidi danas svoje pozorište i na koji način se odnosimo prema nasljeđu. Uvaženi gradonačelniče, stidim se. Kao čovjek i umjetnik, stidim se zbog oštećenja temelja spomenika, stidim se što su trajno uništene kotlovnica i šine kojima se nekada prevozio ugalj za potrebe zagrijavanja objekta, a zbog toga da bi zakupoprimac napravio toalete, stidim se zbog neprimjerenih intervencija, stidim se zbog neprimjerenih reklamnih suncobrana, stidim se što je zaklonjena fasada spomenika, stidim se što je u garderobe naših glumaca onemogućen dotok prirodnog osvjetljenja, stidim se što je fasada našeg pozorišta naružena, „tužna u mraku“ i bez mogućnosti realizacije projekta osvjetljenja.

Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Ne, niste Vi jedini koji okrećete glavu. Ni republička inspekcija ne reaguje na naš dopis u vezi sa oštećenjem objekta. Ali svi vi koji okrećete glavu, trebalo bi da shvatite da ćete odgovarati pred kulturnom istorijom. Narodno pozorište Republike Srpske nadrasta i mene i Vas i nije u redu žrtvovati njegov ugled podređujući se interesima pojedinca/pojedinaca.

Zamjeram Vam personalizaciju funkcije i što dozvoljavate da isključivo teme koje podrazumijevaju politikanstvo budu u centru pažnje, čime šaljete poruku da neko pitanje neće biti riješeno ako Vama nije dovoljno interesantno i neće privući medijsku pažnju. Na taj način obeshrabrujete građane. Ne dozvolite sebi da to bude Vaš identitet. Zar je nemoguće da svako od nas radi najbolje što može, uvažavajući subjektivne i objektivne okolnosti u datom trenutku? Zar ne možemo bez podjela, ličnih animoziteta, politikantstva, vrijeđanja i senzacija graditi imidž isključivo na svom radu i rezultatima?

Uvaženi gradonačelniče, sa obilježavanja 56. Kočićevog zbora ste poslali snažne poruke, međutim svjedočili smo, neposredno pred Vaše obraćanje na otvaranju, toplom zagrljaju sa jednim od lica koje je direktni saučesnik u šteti nanesenoj našem pozorištu.

Na Kočićevom ognjištu ste izjavili: „Kod tebe je, Kočiću, i jazavac mogao pred sud, kod nas ne mogu ni oni za najteža krivična djela“.
Ko Vama, prvom čovjeku Grada, može da zabrani da jazavca izvedete na sud, umjesto da mu izdate dozvolu da i dalje jede kukuruze na našoj njivi?

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mira

Igrom slučaja, u kafani na Laušu Institucija, iza jedne zgrade, uočim tu Maju i još jednu plavu gospođu, jer su glasno pričale..poenta priče je da se mora osvetiti Radojčiću jer je nije htio staviti za direktoricu Banskog dvora, Kafić u pozorištu treba preuzeti njen poznanik, a ovog sto radi sad pod hitno izbaciti, a ova joj daje instrukcije sta da radi..iako vlasnik ima građevinske privremene dozvole..i da ce joj taj novi platiti dobru cifru da ovog izbaci

Momir M

Nije se šaliti sa gospojom ta kad se naljuti zadene nož za pojas i porazbija po kafani .Vidjeli ljudi . onomadi se stidjela nije

Золе

Ti objekti su tu ima više od 10 godina ,zašto niste postavljali ta pitanja Radojičiću

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop