• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncertom "Zagrebačkih solista" završena 4. "Jesenja sonata"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Koncertom jednog od najboljih evropskih gudačkih orkestara "Zagrebački solisti", završen je četvrti Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata", koji se održava u Banskom dvoru u Banjaluci.

 Koncertom "Zagrebačkih solista" završena 4. "Jesenja sonata" Izvor: Banski dvor-Kulturni centar

Sa tradicijom dugom skoro sedam decenija, "Zagrebački solisti" su održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

Na koncertu u Banjaluci izveli su kompozicije Kelemana, Mocarta, Šuberta i Bokerinija, pokazavši svu raskoš i bogatstvo jedinstvenog izvođačkog izraza ovog gudačkog ansambla.

Zagrebačke soliste čine: Sreten Krstić - koncertni majstor, Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Filips (Davor Philips), Ivan Novinc, Mislav Pavlin – violine, Hrvoje Filips (Hrvoje Philips), Marko Otmačić – viole, Smiljan Mrčela, Jasen Čelfi (Jasen Chelfi) – violončela i Mario Ivelja – kontrabas.

Izvor: Banski dvor-Kulturni centar

Izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantična, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktuelizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija domaćih kompozitora. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za renomirane izdavačke kuće iz evrope i svijeta.

"Zadnji put Zagrebački solisti u Banjaluci su nastupili 1989. godine i ovo je za nas bio jedan vrlo bitan koncert i povratak u ovaj lijepi grad, u ovu nevjerovatnu dvoranu. Mi smo nastupili u mnogim dvoranama, a ova u Banjaluci je jedna od najboljih u cijelom svijetu. Zaista je veliko iskustvo svirati ovdje i vrijedilo je doći", kazao je violinista Krunoslav Marić.

Izvor: Banski dvor-Kulturni centar

Festivala kao što je „Jesenja sonata“, dodaje on, treba biti više.

"Vrhunska muzika se treba čuti više. Mi često imamo mogućnost da sviramo i u drugim gradovima u okruženju. Bili smo nedavno u Beogradu, Sarajevu, Crnoj Gori, Ljubljani i zaista uvijek veseli kada se radi jedan ovako dobar program u našoj sredini. Sve pohvale organizatoru za program ovogodišnjeg festivala", naglasio je Marić.

Kroz svoje četvrto festivalsko izdanje „Jesenja sonata“ je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene.

Izvor: Banski dvor

"Pored naše osnovne namjere da i u ovim složenim okolnostima ne prekinemo tradiciju održavanja festivala, nakon pet uspješno realizovanih koncertnih večeri i nastupa eminentnih muzičkih umjetnika iz Austrije, Srbije, Italije, Hrvatske i Republike Srpske, moglo bismo neskromno zaključiti da je iza nas najbolje izdanje "Jesenje sonate" do sada. Banski dvor će i u budućnosti nastojati da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, konstantno radeći na njihovom razvoju i unapređenju u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu", kazao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Kao i na svim proteklim događajima u Banskom dvoru tokom svake festivalske večeri bilo je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop