• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječije pozorište RS priprema Snješkovo: Predstave braće Grim i Eskimi uveseliće mališane

Autor Dragana Božić

Dječije pozorište RS počelo sa pripremama za Snješkovo. Ove godine u znaku bajki braće Grim.

 Dječije pozorište RS priprema Snješkovo: Predstave braće Grim i Eskimi uveseliće mališane Izvor: Dječije pozorište RS

U Dječijem pozorištu RS uveliko traju pripreme za 11. Snješkovo, ali i novoj predstavi  "Sedam gavranova", u režiji Jakuba Maksimova iz Češke.

Tako će se 15. decembra, iste večeri dogoditi dva velika događaja za malu publiku.

Naime, u 18 časova zakazana je premijera bajke braće Grim, "Sedam gavranova", a u 20 časova biće otvoreno 11. "Snješkovo", koje se ove godine, s razlogom zove "Snješkovo u bajkama braće Grim".

"Na repertoaru Dječijeg pozorišta, uz "Sedam gavranova" su i "Crvenkapa", "Ivica i Marica", "Vuk i sedam jarića" i "Kralj žabac", koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Jakob Grim, a čije bajke je Unesko 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine", saopšteno je iz Dječijeg pozorišta.

Međutim, uz predstave koje će se igrati tokom decembra, mališani će imati priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada.

Ljeti stanuju u šatorima od krzna, a zimi u iglou, zimskoj kući, načinjenoj od ledenih i sniježnih ploča, u obliku dvije ili više kupola spojenih tunelom. Uz zidove se grade klupe, na zidovima niše za odlaganje pokućstva, a na vrhu se ostavljaju otvori za ventilaciju

"Eskimi uvijek fasciniraju, jer su dalek narod koji ima svoja pravila življenja, pa je o Eskimima uvijek interesantno saznavati neke nove stvari. Zato će ovogodišnje "Snješkovo" biti prilika da se mališani upoznaju sa ovim dalekim narodom, koji sebe nazivaju Inuit, što znači „ljudi“", stoji u saopštenju.

Kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako prijateljuju sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke.., dočaraće ovogodišnje Snješkovo, kroz autorski koncept scenografa Dječijeg pozorišta, Berine Šuščević.

U sniježnom gradu, pod krovom Dječijeg pozorišta, tako će od 15. do 30. decembra trajati zimska čarolija, u kojoj će, uz bajke braće Grim, stići i Sveti Nikola i Deda Mraz, a domaćin, Snješko Bijelić će, sa malim Eskimima dočekivati dječicu, darujući ih slatkišima.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Snješkova su Predsjednica Republike Srpske, Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za vjere.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop